skład / składniki
metoda gotowania
więc zaczynajmy!
1. Najpierw miętus należy dokładnie umyć, wyczyścić i pokroić. Ostrożnie zdejmij z niego skórę i odetnij płetwy.
2. Przygotuj także warzywa. Umyj je dobrze i wysusz. Obierz paprykę z nasion i pokrój na małe kawałki. Usuń skórkę z pomidorów (można to łatwo zrobić, zanurzając pomidora we wrzącej wodzie na kilka sekund) i drobno posiekaj. Posiekaj również pietruszkę i cebulę.
3. Włóż wszystkie pokrojone warzywa do osobnej miski, soli, pieprzu i dodaj sok z cytryny. Wymieszać.
4. Potrzyj wcześniej przygotowany miętus solą i pieprzem (możesz użyć dowolnych przypraw do ryb). Skrop rybę oliwą z oliwek i włóż do środka kilka łyżek nadzienia warzywnego.
5. Wyłóż spód blachy do pieczenia kilkoma warstwami folii. Wlej trochę pokrojonych warzyw na środek, połóż na nich nadziewanego miętusa. Na wierzchu można umieścić trochę warzyw - nadadzą rybie miękkości i przyjemnego aromatu. Luźno owinąć folię, pozostawiając lekko otwartą górę.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i gotuj rybę przez 30-35 minut. Następnie wyjmij go z piekarnika i pozostaw na chwilę w folii.
podawaj miętę z sokiem z cytryny na ładnej poduszce warzywnej.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Miętus gotowany - 92 kcal/100g
- Miętus świeży - 80 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g