brzuch łososia z ziemniakami w piekarniku

Przygotuj przepyszne danie na obiad-jest pyszne, zdrowe i ekonomiczne! Nie zawsze można kupić filet z czerwonej ryby, ale brzuszki nie są tak drogie. Pod względem poziomu kwasów tłuszczowych i innych składników odżywczych są cenniejsze niż miąższ ryby, a smak jest na najwyższym poziomie.
GildaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 37 % 11 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

moczyć brzuszki łososia w wodzie przez 30 minut, odciąć płetwy i zdjąć skórę. Sól, pieprz, zalać sokiem z cytryny i posypać drobno posiekanym koperkiem. Odstaw na 20 minut.
brzuch łososia gotuje się wystarczająco szybko, aby ziemniaki do pieczenia były w połowie ugotowane. Aby to zrobić, należy go obrać, pokroić, zalać wrzącą wodą, posolić, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Następnie spuść z niego wodę, rozłóż na naczyniu do pieczenia, jeśli to konieczne, dodaj sól, włóż cebulę, posyp drobno posiekanym koperkiem i polej oliwą z oliwek.
ułóż brzuszki łososia na ziemniakach i piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Jeśli do końca tego czasu ziemniaki są nadal surowe, Usuń rybę i wymieszaj ziemniaki i zagotuj w piekarniku.
podawaj ziemniaki z brzuchami łososia na gorąco ze świeżymi warzywami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Brzuch łososia - 310   kcal/100g

Podobne przepisy