Dorada pieczona w piekarniku w folii

eleganckie danie to przysmak dla fanów dobrego odżywiania! Szukając całorocznego Dania dietetycznego, przypomniałem sobie Moje ulubione Dorado. Zwykle grillujemy go w naturze, ale dlaczego nie ugotować go w domu? Nie potrzebowałem do tego nic specjalnego. W przepisach najczęściej używa się papryki, ale radzę wziąć mieszankę papryki i ziół prowansalskich.
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 10 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 11 % 2 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przed rozpoczęciem gotowania ryb:

1. Włącz piekarnik na 180 stopni, przygotuj folię do pieczenia: Wytnij na tyle, aby ją podwoić i całkowicie "ukryć" Dorado, składając folię w kopertę.
2. Oczyść rybę z łusek, usuń płetwy, skrzela i wnętrzności.
3. Cebulę pokroić w półpierścienie i smażyć na patelni do połowy ugotowanej.
4. Pokrój pomidory w plasterki.
5. Z cytryny odetnij dwa grube półkola i 5 cienkich.

teraz zajmij się marynowaniem ryb i gotowaniem:

1. Wyciśnij sok z jednego półkola cytryny i przetrzyj nim rybę z zewnątrz i zawsze od wewnątrz.
2. Sól i dopraw rybę mieszanką papryki, ziołami prowansalskimi z obu stron i od wewnątrz.
3. Weź blachę do pieczenia z ułożoną na niej folią do pieczenia, zacznij układać poduszkę dla ryb: rozetrzyj trochę oleju roślinnego na folii, ułóż pomidory pojedynczo w kilku rzędach.
4. Połóż rybę na pomidorach, włóż schłodzoną smażoną cebulę do ryby.
5. Połóż trochę pomidorów na wierzchu, lekko polej olejem i dodaj cienkie plasterki cytryny.
6. Owinąć rybę szczelnie folią, aby całkowicie ją zamknąć. Wyślij do piekarnika na 25 minut.
7. Wyjmij gotową rybę z piekarnika, otwórz folię i wyślij do piekarnika na kolejne 5 minut bez niej.
8. Usuń pieczoną cytrynę z gotowej ryby. Podawaj z poduszką warzywną i świeżą cytryną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Dorady - 112   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy