zielone szparagi w piekarniku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
włącz piekarnik, aby podgrzać do 200 stopni.
umyj szparagi, odetnij twarde końcówki.
na dnie naczynia do pieczenia rozłóż szparagi w jednej warstwie, równomiernie polej olejem. Sól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
piecz przez około 20 minut, kilkakrotnie obracając szparagi, aż będą lekko rumiane.
jeśli naczynie do pieczenia nadaje się do podania, więc w nim podajemy szparagi, skropione octem winnym i posypane startym serem. Lub przenieś na talerz do podania.
wszystkiego najsmaczniejszego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Szparagi zielone - 25 kcal/100g