zielone szparagi w piekarniku

nadaje się zarówno jako dodatek, jak i danie główne! Dla tych, którzy nie jedzą mięsa, będzie pożywną kolacją. A tak przy okazji-doskonały dodatek do dań mięsnych. Nawet na świątecznym stole będzie wyglądać odpowiednio, a także niecodziennie. Niezwykle smaczne i zdrowe!
TaritoriAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 55 % 6 g
węglowodany 27 % 3 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 35 min

włącz piekarnik, aby podgrzać do 200 stopni.

umyj szparagi, odetnij twarde końcówki.

na dnie naczynia do pieczenia rozłóż szparagi w jednej warstwie, równomiernie polej olejem. Sól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

piecz przez około 20 minut, kilkakrotnie obracając szparagi, aż będą lekko rumiane.

jeśli naczynie do pieczenia nadaje się do podania, więc w nim podajemy szparagi, skropione octem winnym i posypane startym serem. Lub przenieś na talerz do podania.

wszystkiego najsmaczniejszego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Szparagi zielone - 25   kcal/100g

Podobne przepisy