skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz i przepuść czosnek przez prasę. Możesz go po prostu pokroić, jeśli bardziej lubisz czosnek na kawałki. Drobno posiekaj rozmaryn (lepiej usunąć liście z gałązki, jest sztywny, jak dla mnie). Wyciśnij sok z pomarańczy (w razie potrzeby możesz użyć skórki, Jamie Oliver poleca ją do tego przepisu).
2. Wymieszaj wszystkie przyprawy i zioła w jednym naczyniu razem z olejem słonecznikowym. To będzie marynata.
3. Natrzyj kaczkę marynatą od góry i od wewnątrz, włóż do folii (lub zwykłej torby) i wstaw do lodówki na 6-12 godzin.
4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umieść kaczkę w rękawie, zawiąż końce rękawa, umieść wszystko na blasze do pieczenia i piecz przez 1,5 godziny. Następnie wyjmij kaczkę z rękawa i gotuj przez kolejne pół godziny, trzy razy w tym czasie, wyjmując ją i podlewając sokiem z rękawa. Bardzo dobrze jest dodać miód do tego soku - wtedy skorupa jest szczególnie karmelowa.
5. Pozwól gotowemu mięsu trochę odpocząć i rozprowadź soki na włóknach, a następnie podawaj z rozmarynem, pomarańczą i ziołami.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Indoutka - 271 kcal/100g