skład / składniki
metoda gotowania
mięso dokładnie oczyszczamy z wszelkich folii i tłuszczu (ma nieprzyjemny zapach), wkładamy do głębokiej miski i napełniamy słabym roztworem octu. Przykryj miskę i wyślij do lodówki na 2 dni.
przed gotowaniem pozwól wodzie spłynąć z szynki i leżeć przez godzinę lub dwie poza lodówką.
pieczemy mięso czosnkiem, pocieramy solą. Pokrój cebulę w pierścienie,a także posiekaj chili. Te warzywa pokrywamy Bobrem ze wszystkich stron i owijamy folią (jest to konieczne, aby uwolniony sok nie wyciekł).
pieczemy bobra przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, a następnie przez kolejne dwie godziny, obniżając temperaturę do 150 °C. po określonym czasie otwieramy folię i sprawdzamy gotowość mięsa. Jeśli to konieczne, gotuj przez kolejne 30-40 minut.
nie spieszymy się z jedzeniem gotowej szynki, ale cierpliwie czekamy 20-30 minut, przykrywając ją ręcznikiem(bez rozkładania folii).
podajemy na stole z dodatkiem pieczonych młodych ziemniaków z cebulą lub innym dodatkiem według własnego gustu. Jako sos można użyć płynu nagromadzonego w folii podczas pieczenia.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Mięso bobra - 146 kcal/100g