mięso bobra w piekarniku

niezwykle smaczne mięso. Koniecznie spróbuj! Mój mąż jest mięsożercą, smakoszem i miłośnikiem jedzenia) niedawno gotowaliśmy mięso bobra, którego próbowałem po raz pierwszy. Okazało się bardzo smaczne: mięso jest soczyste, delikatne, pachnące. Radzę gotować w piekarniku, tak jak my.
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 86 % 18 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 10 % 2 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 6 h 40 min

mięso dokładnie oczyszczamy z wszelkich folii i tłuszczu (ma nieprzyjemny zapach), wkładamy do głębokiej miski i napełniamy słabym roztworem octu. Przykryj miskę i wyślij do lodówki na 2 dni.

przed gotowaniem pozwól wodzie spłynąć z szynki i leżeć przez godzinę lub dwie poza lodówką.

pieczemy mięso czosnkiem, pocieramy solą. Pokrój cebulę w pierścienie,a także posiekaj chili. Te warzywa pokrywamy Bobrem ze wszystkich stron i owijamy folią (jest to konieczne, aby uwolniony sok nie wyciekł).

pieczemy bobra przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, a następnie przez kolejne dwie godziny, obniżając temperaturę do 150 °C. po określonym czasie otwieramy folię i sprawdzamy gotowość mięsa. Jeśli to konieczne, gotuj przez kolejne 30-40 minut.

nie spieszymy się z jedzeniem gotowej szynki, ale cierpliwie czekamy 20-30 minut, przykrywając ją ręcznikiem(bez rozkładania folii).

podajemy na stole z dodatkiem pieczonych młodych ziemniaków z cebulą lub innym dodatkiem według własnego gustu. Jako sos można użyć płynu nagromadzonego w folii podczas pieczenia.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mięso bobra - 146   kcal/100g

Podobne przepisy