nadziewany szczupak w piekarniku

świetne danie na świąteczny stół. Zaskocz swoich bliskich! Moim zdaniem nadziewany szczupak to idealny przepis na świąteczny stół. Niewiele osób odmówi zjedzenia pysznego i pikantnego Dania. Podczas serwowania pięknie dekoruję oliwkami, cytryną i ziołami. Służy jako dekoracja świątecznego stołu! I nie powinieneś mówić o smaku, jest po prostu niezapomniany!
♀RuzenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 14 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 14 % 3 g
113 kcal
IG: 33 / 67 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Usuń wnętrze szczupaka obranego z łusek, wystarczy to zrobić, odcinając głowę, ponieważ brzuch powinien pozostać nienaruszony.
2. Zdejmij skórę. Stopniowo przycinam ją do ogona. Staraj się nie rozrywać.
3. Oddziel usuniętą skórę od grzbietu.
4. Oddziel mięso od kości i posiekaj w blenderze.
5. Obierz i umyj cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w paski i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
6. Namocz miąższ chleba w śmietanie.
7. Połącz rozdrobnione mięso, warzywa i chleb smażone w oleju roślinnym, dodaj sól i przyprawy, jako przyprawy biorę pieprz cytrynowy. Dobrze wymieszaj. Robię to w blenderze z małą prędkością.
8. Wypełnij skórę szczupaka nadzieniem i zszyj otwór. Jeśli rozerwałeś skórę, te otwory można również zszyć.
9. Umieść nadziewanego szczupaka w folii, nie zakrywając góry. Posmaruj kwaśną śmietaną i piecz przez 40 minut w 200 stopniach.
10. Podczas serwowania Usuń nici i pokrój na porcje.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy