skład / składniki
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 100 °C.
oczyść grzyby, drobno posiekaj. Posiekaj cebulę z czosnkiem za pomocą ostrego noża.
opłucz mięso, dopraw solą i pieprzem, smaż na gorącej patelni z obu stron z dodatkiem oleju roślinnego. Następnie wysyłamy antrykoty do już nagrzanego piekarnika na 10-15 minut.
na patelni na pozostałym oleju podsmaż posiekaną szalotkę z czosnkiem, a następnie dodaj grzyby. Posyp składniki mąką, lekko usmaż i zalej winem i śmietaną.
dokładnie wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, a następnie dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
wyjmij mięso z piekarnika, połóż na rozgrzanych talerzach. Polać sosem grzybowym. Przystawka z młodych ziemniaków i warzyw będzie bardzo przydatna do antrycotów.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g