Pelengas pieczone w folii w piekarniku

soczysty i pachnący! Nierealistycznie smaczna ryba! Proponuję ugotować pelengas pieczony w folii w piekarniku. Tak przygotowana ryba okazuje się bardzo soczysta i aromatyczna, wywołując zachwyt wśród gospodarstw domowych i gości.
HoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 12 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 11 % 2 g
76 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

oczyść rybę z łusek i wnętrzności, odetnij płetwy, umyj tusze pod bieżącą wodą.

smarujemy rybę olejem roślinnym, solą, pieprzem, wypełniamy brzuch połówkami pomidorków koktajlowych i cebulą pokrojoną w pierścienie. Do nadzienia dodajemy również gałązkę świeżych ziół i kilka plasterków cytryny.

zawiń rybę w folię i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po pół godzinie otwieramy folię, aby ryba pieczyła się na złoty kolor, odstawiamy na 10 minut.

podajemy na stole, uzupełniając sałatkę warzywną lub przystawkę z ziemniaków.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Pelengas - 84   kcal/100g

Podobne przepisy