Pelengas pieczone w folii w piekarniku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
oczyść rybę z łusek i wnętrzności, odetnij płetwy, umyj tusze pod bieżącą wodą.
smarujemy rybę olejem roślinnym, solą, pieprzem, wypełniamy brzuch połówkami pomidorków koktajlowych i cebulą pokrojoną w pierścienie. Do nadzienia dodajemy również gałązkę świeżych ziół i kilka plasterków cytryny.
zawiń rybę w folię i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po pół godzinie otwieramy folię, aby ryba pieczyła się na złoty kolor, odstawiamy na 10 minut.
podajemy na stole, uzupełniając sałatkę warzywną lub przystawkę z ziemniaków.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pelengas - 84 kcal/100g