skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowanie tuszy do pieczenia:
- myć, suszyć ręcznikiem papierowym;
- w małym pojemniku wymieszaj szafran, proszek imbirowy, kolendrę, czarną i pachnącą paprykę, bazylię i oregano;
- pocieramy kaczkę solą i mieszanką przypraw zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, odstawiamy na 20-30 minut.
2. Jabłka i pomarańcze myjemy gorącą wodą, kroimy w duże plasterki.
3. Wypełniamy tuszę owocami, szyjemy dziurę.
4. Kładziemy kaczkę w rękawie do pieczenia, tutaj kładziemy pozostałe owoce. Zawiąż rękaw po obu stronach.
5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz kaczkę przez półtorej godziny.
6. 5-10 minut przed końcem gotowania wyjmujemy kaczkę, przecinamy rękaw i smarujemy tuszę stopionym tłuszczem i miodem. Odsyłamy do pełnej gotowości.
podawaj kaczkę na stole na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g