kaczka pieczona w rękawie w piekarniku z jabłkami

ugotuj pyszną kaczkę w piekarniku! Piękne i apetyczne! Osobiście uwielbiam gotować taką kaczkę na Boże Narodzenie, ale myślę, że to danie będzie odpowiednie na każde wakacje. Kaczkę piecze się w rękawie, polewa miodem i uzupełnia owocami. Mięso okazuje się bardzo soczyste!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 12 g
tłuszcze 65 % 28 g
węglowodany 7 % 3 g
315 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Przygotowanie tuszy do pieczenia:
- myć, suszyć ręcznikiem papierowym;
- w małym pojemniku wymieszaj szafran, proszek imbirowy, kolendrę, czarną i pachnącą paprykę, bazylię i oregano;
- pocieramy kaczkę solą i mieszanką przypraw zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, odstawiamy na 20-30 minut.

2. Jabłka i pomarańcze myjemy gorącą wodą, kroimy w duże plasterki.

3. Wypełniamy tuszę owocami, szyjemy dziurę.

4. Kładziemy kaczkę w rękawie do pieczenia, tutaj kładziemy pozostałe owoce. Zawiąż rękaw po obu stronach.

5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz kaczkę przez półtorej godziny.

6. 5-10 minut przed końcem gotowania wyjmujemy kaczkę, przecinamy rękaw i smarujemy tuszę stopionym tłuszczem i miodem. Odsyłamy do pełnej gotowości.

podawaj kaczkę na stole na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy