soczysta kaczka w piekarniku w całości w rękawie

doskonałe danie świąteczne! Gotuj i smakuj! Kaczka pieczona w rękawie z ziemniakami. Świąteczna, apetyczna porcja z granatem i papryką z pewnością ozdobi stół!
MarinochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 62 % 24 g
węglowodany 13 % 5 g
279 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

tuszę kaczki myjemy, dokładnie pocieramy solą, majonezem i ziarnistą musztardą. Niech się marynuje, zajmie to około 60 minut.

w międzyczasie obieramy ziemniaki, spłukujemy i kroimy na ćwiartki, możesz być trochę mniejszy, jeśli bulwy są duże.

włóż ziemniaki do miski i dodaj majonez, sól, przyprawy. Mieszać.

faszerujemy tuszę ziemniakami i szyjemy. Pakujemy kaczkę w rękaw do pieczenia, wykonujemy kilka nakłuć nożem i wysyłamy do piekarnika do pieczenia na głębokiej blasze do pieczenia. Czas pieczenia zajmie około półtorej godziny w temperaturze 200 stopni.

różową kaczkę podajemy na stole, dekorując czerwoną papryką i granatem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy