ciasto jabłkowe w piekarniku

czy smakołyk może być przydatny? Tak! Koniecznie spróbuj! Pastylka jabłkowa to bardzo przydatny deser, o wiele bardziej przydatny niż wszelkiego rodzaju ciasteczka czekoladowe. Osoby, które podążają za swoją formą fizyczną, takie bułki jabłkowe z pewnością przypadną do gustu. Polecam również robienie pastylek dla dzieci.
natali-♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 17 g
73 kcal
IG: 41 / 0 / 59

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 35 min

umyj jabłka, pokrój w plasterki, usuwając strąki nasion. Wysyłamy obrane jabłka do rondla, dodajemy cukier i cynamon, wlewamy trochę wody (dosłownie szklankę) i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.

Odrzuć jabłka na sito, pozwól wodzie spłynąć.

teraz zmiel jabłka blenderem do konsystencji puree.

gotowy kleik rozprowadzamy cienką warstwą w naczyniu do pieczenia lub na blasze do pieczenia i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Suszyć pastylkę przy otwartych drzwiach piekarnika przez 3-4 godziny. Gotowość można sprawdzić na podstawie wyglądu-pastylka powinna być błyszcząca i wcale nie przyklejać się, łatwo odejść od formy.

Rzuć pastylkę jabłkową w bułki i poczęstuj krewnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy