pastylka z jabłek w piekarniku
skład / składniki
7
porcje:
metoda gotowania
umyj jabłka, pokrój w plasterki, usuwając strąki nasion. Wysyłamy obrane jabłka do rondla, dodajemy cukier i cynamon, wlewamy trochę wody (dosłownie szklankę) i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
Odrzuć jabłka na sito, pozwól wodzie spłynąć.
teraz zmiel jabłka blenderem do konsystencji puree.
gotowy kleik rozprowadzamy cienką warstwą w naczyniu do pieczenia lub na blasze do pieczenia i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Suszyć pastylkę przy otwartych drzwiach piekarnika przez 3-4 godziny. Gotowość można sprawdzić na podstawie wyglądu-pastylka powinna być błyszcząca i wcale nie przyklejać się, łatwo odejść od formy.
Rzuć pastylkę jabłkową w bułki i poczęstuj krewnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g