skład / składniki
metoda gotowania
Umyj pomidory, pokrój w kliny, włóż do rondla.
Wyślij patelnię do ognia, zagotuj masę pomidorową i gotuj przez pół godziny, aż warzywa będą miękkie.
przetrzyj masę przez sito, dokładnie pocierając pomidory łyżką, aby wybrać maksymalną ilość miąższu.
dodaj sól do powstałej gorącej masy pomidorowej i wlej oliwę z oliwek, mieszaj, aż kryształy soli całkowicie się rozpuszczą.
wlej masę do głębokiej blachy do pieczenia z wysokim brzegiem (dwie duże blachy do pieczenia wychodzą z podanej liczby składników)i wyślij do piekarnika, podgrzewając go do 275 stopni (w najwyższej temperaturze). Piecz przez 1 godzinę i 10 minut, od czasu do czasu mieszaj.
rozłóż koncentrat pomidorowy w sterylnych słoikach, wlej łyżkę oleju roślinnego na wierzch i zwiń sterylnymi pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń w ręcznik frotte, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj puste miejsca na zimno - w piwnicy, piwnicy, lodówce.
Jasna zima dla Ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g