pasta pomidorowa w piekarniku

na pewno przyda ci się taka gęsta pasta pomidorowa! Pasta pomidorowa jest niezbędnym składnikiem kuchni. Kupując ją w sklepie, jako" bonus & quot; otrzymujemy zagęszczacze, skrobie, modyfikowane dodatki i cały bukiet "użyteczności". Ogólnie rzecz biorąc, możesz gotować makaron w domu - z naturalnych surowców...
CisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 50 % 5 g
węglowodany 40 % 4 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min

Umyj pomidory, pokrój w kliny, włóż do rondla.

Wyślij patelnię do ognia, zagotuj masę pomidorową i gotuj przez pół godziny, aż warzywa będą miękkie.

przetrzyj masę przez sito, dokładnie pocierając pomidory łyżką, aby wybrać maksymalną ilość miąższu.

dodaj sól do powstałej gorącej masy pomidorowej i wlej oliwę z oliwek, mieszaj, aż kryształy soli całkowicie się rozpuszczą.

wlej masę do głębokiej blachy do pieczenia z wysokim brzegiem (dwie duże blachy do pieczenia wychodzą z podanej liczby składników)i wyślij do piekarnika, podgrzewając go do 275 stopni (w najwyższej temperaturze). Piecz przez 1 godzinę i 10 minut, od czasu do czasu mieszaj.

rozłóż koncentrat pomidorowy w sterylnych słoikach, wlej łyżkę oleju roślinnego na wierzch i zwiń sterylnymi pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń w ręcznik frotte, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj puste miejsca na zimno - w piwnicy, piwnicy, lodówce.

Jasna zima dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy