skład / składniki
metoda gotowania
Gęś dokładnie umyj, podziel na porcje (nie dzielę na małe kawałki, ale bezpośrednio według liczby osób, w tym przypadku na 4 części). Tłuszcz nie jest cięty - jest potrzebny w procesie gotowania.
w małym Spodku wymieszaj oregano z bazylią, rozmarynem, dodaj mieszankę papryki. Pocieramy każdy kawałek mięsa solą i przygotowaną mieszanką przypraw.
obierz marchewki i pokrój w średniej wielkości kostki. Jabłka myjemy, a także kroimy w średniej wielkości plasterki (nie trzeba obierać, kroimy razem ze skórką).
napełniamy Rękaw mięsem i warzywami, mocujemy z obu stron (nie trzeba przekłuwać igłą), wkładamy do naczynia do pieczenia i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
po godzinie mięso jest gotowe, wyjmij je z piekarnika, a następnie z rękawa, ostrożnie je przecinając.
podawaj gęś z dowolnym dodatkiem, bardzo smacznym z puree ziemniaczanym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g