pieczony stek z dorsza w piekarniku z serem

stek z dorsza w piekarniku z sokiem pomidorowym i serem to bardzo delikatne i zdrowe danie. Po raz pierwszy ugotowałem stek z dorsza w piekarniku z sokiem pomidorowym, danie bardzo mi się podobało.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 8 % 2 g
200 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 29 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować danie, weź stek z dorsza, sok pomidorowy, cebulę, olej słonecznikowy, tymianek, ser (mam śmietanę), majonez.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spłucz dorsza, osusz. Posolić i posypać listkami suchego tymianku. Wlać sok, dodać olej. Dobrze zanurz stek ze wszystkich stron w marynacie. Odstaw na chwilę, 5-7 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść rybę w naczyniu do pieczenia, zalej marynatą. Umieść talerze sera na wierzchu i nałóż siatkę majonezową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podawaj natychmiast gotowy stek z dorsza w piekarniku z dodatkiem lub bez, polewając rybę utworzonym sosem.

stek z dorsza w piekarniku według tego przepisu jest bardzo delikatny i soczysty. Dodatkowo uzyskuje się pyszny aromatyczny sos.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Stek z dorsza - 204   kcal/100g

Podobne przepisy