skład / składniki
metoda gotowania
włóż twaróg do miski, rozbij jedno jajko, wlej połowę cukru (50 g) i wanilinę. Wszystko dokładnie wymieszaj i potrzyj.
rozłóż nadzienie na krawędzi naleśnika (wystarczy 1 łyżka stołowa) i mocno zwiń w rolkę. W ten sposób wypełniamy wszystkie naleśniki. Wskazane jest przycięcie krawędzi po obu stronach nożem.
nasmaruj formę zmiękczonym masłem, włóż do niej naleśniki.
w osobnym pojemniku wymieszaj śmietanę z pozostałym jajkiem, wlej mąkę i cukier, dokładnie wymieszaj. Wlej naleśniki powstałą masą.
wysyłamy formę do piekarnika, podgrzewając ją do 180 stopni i pieczemy, aż na powierzchni pojawi się przyjemny złoty rumieniec.
zawrotny zapach unosi się w kuchni i już przyciąga do stołu wszystkich domowników. Raczej nalej herbatę i usiądź przy stole! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Naleśniki na Rast.olej - 235 kcal/100g
- Naleśniki na oliwie.olej - 200 kcal/100g