wędzenie smalcu w piekarniku

lubisz wędliny? Przeczytaj przepis i ugotuj pyszny smalec! Smalec to specjalny produkt, uniwersalny, który jest spożywany nie tylko na surowo, ale także wędzony, solony, pieczony, smażony. Dziś chcę przypomnieć, że smalec można palić nie tylko na ulicy, ale także w warunkach zwykłego mieszkania w mieście, na przykład w piekarniku. Zaopatrz się w doskonały kawałek smalcu i gotuj ze mną!
olgaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 95 % 41 g
węglowodany 2 % 1 g
367 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 D 2 h 25 min

1. Jednym z ważnych etapów jest wybór tłuszczu - powinien być maksymalnie gruby (co najmniej 2,5 cm), z warstwami mięsa. Cały kawałek kroimy w pręty o szerokości około 3-5 cm.

2. Drugim krokiem będzie przygotowanie marynaty:

- wlej odpowiednią ilość wody do rondla, dodaj sól, Wyślij do ognia i zagotuj;

- obierz czosnek, drobno posiekaj i wyślij do wrzącej marynaty;

- dodaj goździki, liście laurowe, ziarna pieprzu;

- usuń z ognia i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

3. Teraz rozprowadź smalec w schłodzonej marynacie i pozostaw na 2-4 dni w chłodnym (ale nie niższym niż 18 stopni!) miejscami. W tym czasie smalec wchłonie odpowiednią sól i pikantne aromaty przypraw. Przed paleniem smalec należy osuszyć ręcznikami papierowymi i pozostawić na otwartej powierzchni roboczej, aby nadmiar wilgoci zniknął.

4. Cóż, teraz powinieneś palić tłuszcz. W piekarniku w najniższej pozycji kładziemy blachę do pieczenia wyłożoną folią, rozprowadzamy kilka garści trocin. Włącz temperaturę 95 stopni i dobrze rozgrzej piekarnik.

smalec kładziemy na ruszcie, ustawiamy w piekarniku, trzymamy przez 30 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 125 stopni i gotuj przez kolejne 15 minut.

podziwiaj! Pachnący smalec ze złotą skórką zachęca do odcięcia kawałka!

ale nie spiesz się - smalec należy całkowicie ostygnąć,a dopiero potem podać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy