skład / składniki
metoda gotowania
1. Jednym z ważnych etapów jest wybór tłuszczu - powinien być maksymalnie gruby (co najmniej 2,5 cm), z warstwami mięsa. Cały kawałek kroimy w pręty o szerokości około 3-5 cm.
2. Drugim krokiem będzie przygotowanie marynaty:
- wlej odpowiednią ilość wody do rondla, dodaj sól, Wyślij do ognia i zagotuj;
- obierz czosnek, drobno posiekaj i wyślij do wrzącej marynaty;
- dodaj goździki, liście laurowe, ziarna pieprzu;
- usuń z ognia i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
3. Teraz rozprowadź smalec w schłodzonej marynacie i pozostaw na 2-4 dni w chłodnym (ale nie niższym niż 18 stopni!) miejscami. W tym czasie smalec wchłonie odpowiednią sól i pikantne aromaty przypraw. Przed paleniem smalec należy osuszyć ręcznikami papierowymi i pozostawić na otwartej powierzchni roboczej, aby nadmiar wilgoci zniknął.
4. Cóż, teraz powinieneś palić tłuszcz. W piekarniku w najniższej pozycji kładziemy blachę do pieczenia wyłożoną folią, rozprowadzamy kilka garści trocin. Włącz temperaturę 95 stopni i dobrze rozgrzej piekarnik.
smalec kładziemy na ruszcie, ustawiamy w piekarniku, trzymamy przez 30 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 125 stopni i gotuj przez kolejne 15 minut.
podziwiaj! Pachnący smalec ze złotą skórką zachęca do odcięcia kawałka!
ale nie spiesz się - smalec należy całkowicie ostygnąć,a dopiero potem podać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g

