skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Będziesz potrzebował całego kurczaka. Jak go wybrać? Przed zakupem sprawdź tuszę. Nie powinien mieć ran, grudek krwi, a skóra nie powinna być lepka, śliska. Naciśnij palec na tuszy, jeśli wgniecenie szybko powróciło do poprzedniej pozycji, oznacza to, że mięso jest świeże, jeśli pozostanie – znak, że ptak jest stary. Młody kurczak będzie miał różowawy kolor z jasnożółtym tłuszczem.
Krok 2:
Przygotuj kurczaka. Jeśli to konieczne, wypatrosz go, odetnij guzek (ogon), ponieważ może dać nieprzyjemny zapach i smak. Umyj i osusz kurczaka ręcznikami papierowymi. Sól i...
Krok 3:
Pieprz ze wszystkich stron.
Krok 4:
Obierz czosnek, przepuść go przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 5:
Potrzyj kurczaka ze wszystkich stron solą, pieprzem i czosnkiem. Opcjonalnie możesz dodać inne przyprawy (na przykład curry lub gotowe przyprawy przeznaczone do kurczaka), ale podoba mi się ta opcja. Jeśli używasz gotowych przypraw, zwróć uwagę, czy w składzie nie ma soli. Rozważ to, aby nie przesolić kurczaka.
Krok 6:
Teraz dobrze posmaruj tuszę kwaśną śmietaną (o dowolnej zawartości tłuszczu) ze wszystkich stron. Jeśli czas na to pozwala, umieść kurczaka w lodówce na 1-2 godziny, aby marynować w sosie.
Krok 7:
Zszyj nogi wykałaczką.
Krok 8:
Umieść kurczaka w rękawie lub torbie do pieczenia. Zawiąż końce torby nitką lub zabezpiecz specjalnymi klipsami. Umieść w żaroodpornej formie. Możesz upiec bez opakowania, ale jak dla mnie kurczak jest delikatniejszy. Rozgrzej (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) piekarnik do 180 stopni. Piec około 1 godziny. Pamiętaj, że czas i temperatura mogą się różnić, wszystko zależy od piekarnika.
Krok 9:
Wyjmij kurczaka z piekarnika, odetnij rękaw w szwie, polej kurczaka uwolnionym sokiem i wróć do piekarnika na 10-15 minut, aby zrumienił się na wierzchu.
Krok 10:
Przebij tuszę kurczaka nożem lub wykałaczką, jeśli sok wypływa z niej przezroczysty, jest gotowy. Wyjmij formę z kurczaka z piekarnika. Pozwól mu trochę ostygnąć, a następnie przenieś na odpowiednie naczynie, pamiętając o usunięciu wykałaczki, która trzyma nogi razem.
Krok 11:
Okazuje się, że kurczak jest niezwykle soczysty i pachnący. Każdy będzie do niego pasował. Mam dziś warzywa. Możesz podać tłuczone ziemniaki lub duszony ryż. Smacznego!
przepis Doskonale nadaje się do pieczenia nie tylko całego kurczaka, ale także jego części (udka, podudzia, uda).
czas pieczenia kurczaka należy obliczyć w następujący sposób. Na każde 0,5 kg odlicza się 20 minut + 30 minut. Oznacza to, że kurczak o wadze 1,5 kg będzie gotowy za około 1 godzinę i 30 minut.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g