kotlety z ciecierzycy w piekarniku

zdrowe i rumiane kotlety, które są łatwe do zrobienia. Dla dzieci możesz zrobić małe kotlety. W razie potrzeby takie danie można podawać z gorącymi lub zimnymi sosami.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 76 % 13 g
65 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciecierzyca zalać zimną wodą i pozostawić na 7 godzin, można na noc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź i przepuść surową ciecierzycę przez maszynę do mięsa. W razie potrzeby groszek można zmielić blenderem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki i zetrzyj na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń skórkę z cebuli, pokrój cebulę w małe kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewkę z cebulą do ciecierzycy, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp solą, przyprawami i startym czosnkiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj koncentrat pomidorowy i mieszaj masę, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z powstałej masy uformuj kotlety. Przykryj blachę do pieczenia specjalnym papierem do pieczenia i ułóż kotlety.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Placki z ciecierzycy piecze się w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie musisz przenieść kotlety na talerz i podać je, możesz ozdobić danie ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy