skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty.
Krok 2:
Ciecierzyca zalać zimną wodą i pozostawić na 7 godzin, można na noc.
Krok 3:
Odcedź i przepuść surową ciecierzycę przez maszynę do mięsa. W razie potrzeby groszek można zmielić blenderem.
Krok 4:
Obierz marchewki i zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 5:
Usuń skórkę z cebuli, pokrój cebulę w małe kostki.
Krok 6:
Dodaj marchewkę z cebulą do ciecierzycy, wymieszaj.
Krok 7:
Posyp solą, przyprawami i startym czosnkiem.
Krok 8:
Dodaj koncentrat pomidorowy i mieszaj masę, aż będzie gładka.
Krok 9:
Z powstałej masy uformuj kotlety. Przykryj blachę do pieczenia specjalnym papierem do pieczenia i ułóż kotlety.
Krok 10:
Placki z ciecierzycy piecze się w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie musisz przenieść kotlety na talerz i podać je, możesz ozdobić danie ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g