skład / składniki
metoda gotowania
1. Oczyść rybę z wnętrzności i łusek, odetnij głowę i płetwę ogonową, dokładnie umyj tuszę.
2. Solimy rybę ze wszystkich stron i wykonujemy głębokie nacięcia w poprzek tuszy. Umyj cytrynę, pokrój w pierścienie i umieść pierścień w każdej szczelinie.
3. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Koperek umyć, posiekać nożem. Łączymy cebulę z koperkiem, faszerujemy brzuch ryby.
4. Leszcz umieszczamy w formie żaroodpornej i posypujemy oliwą z oliwek. Pieprz, posmaruj musztardą ze śmietaną, solą.
5. Wysyłamy formę do piekarnika, pieczemy przez 5 minut, po czym pokrywamy powierzchnię folią i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 20 minut, następnie otwieramy leszcza i gotujemy, aż pojawi się piękna złota skorupa.
6. Serwujemy leszcza na dużym talerzu, dekorując drobno posiekaną zieloną cebulą, koperkiem, ziarnami granatu, majonezem, czerwoną cebulą, papryką chili. Plasterki cytryny można zastąpić nowymi-są piękniejsze))
podawaj danie na stole - z pewnością stanie się apetyczną ozdobą!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Leszcz suszony - 221 kcal/100g
- Leszcz wędzony na gorąco - 172 kcal/100g
- Leszcz gotowany - 126 kcal/100g
- Leszcz świeży - 105 kcal/100g
- Leszcz wędzony na zimno - 160 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g