leszcz w śmietanie w piekarniku

Zaskocz gości przepyszną rybą pieczoną w piekarniku! Dania rybne są bardzo zdrowe i wszechstronne. Pieczone ryby można podawać zarówno w dni powszednie, jak i na wakacje. Oferuję świąteczną opcję serwowania leszcza, spróbuj, w rzeczywistości wszystko jest bardzo proste i proste!
JuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 14 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 5 % 1 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Oczyść rybę z wnętrzności i łusek, odetnij głowę i płetwę ogonową, dokładnie umyj tuszę.

2. Solimy rybę ze wszystkich stron i wykonujemy głębokie nacięcia w poprzek tuszy. Umyj cytrynę, pokrój w pierścienie i umieść pierścień w każdej szczelinie.

3. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Koperek umyć, posiekać nożem. Łączymy cebulę z koperkiem, faszerujemy brzuch ryby.

4. Leszcz umieszczamy w formie żaroodpornej i posypujemy oliwą z oliwek. Pieprz, posmaruj musztardą ze śmietaną, solą.

5. Wysyłamy formę do piekarnika, pieczemy przez 5 minut, po czym pokrywamy powierzchnię folią i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 20 minut, następnie otwieramy leszcza i gotujemy, aż pojawi się piękna złota skorupa.

6. Serwujemy leszcza na dużym talerzu, dekorując drobno posiekaną zieloną cebulą, koperkiem, ziarnami granatu, majonezem, czerwoną cebulą, papryką chili. Plasterki cytryny można zastąpić nowymi-są piękniejsze))

podawaj danie na stole - z pewnością stanie się apetyczną ozdobą!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Leszcz suszony - 221   kcal/100g
  • Leszcz wędzony na gorąco - 172   kcal/100g
  • Leszcz gotowany - 126   kcal/100g
  • Leszcz świeży - 105   kcal/100g
  • Leszcz wędzony na zimno - 160   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy