skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty.
Krok 2:
Lekko podgrzej serwatkę na kuchence i dodaj do niej drożdże. Zmiel łyżką, a gdy drożdże się rozpuszczą, wlej cukier.
Krok 3:
Dodaj mąkę i zagnieść ciasto, pozostawić w cieple na 20 minut.
Krok 4:
Następnie dodaj cukier i sól do ciasta, dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Wlej olej słonecznikowy i rozbij surowe jajko.
Krok 6:
Dodaj mąkę kawałek po kawałku i zagniataj gęste ciasto.
Krok 7:
Przykryj wierzch talerzem i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 8:
Dobrze zagnieść ciasto i rozwałkować na warstwę o grubości 7 mm. wyciąć koła szklanką.
Krok 9:
Lekko rozciągnij okrąg ciasta po bokach i umieść dżem śliwkowy lub inne nadzienie na środku. Ściśnij krawędzie, ułóż placki szwem w dół.
Krok 10:
Umieść naoliwiony papier na blasze do pieczenia i ułóż placki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj powierzchnię produktów olejem lub żółtkiem jaja.
Krok 11:
Placki piecze się przez około 30 minut. Muszą być usunięte na talerzu, lekko schłodzone i można pić herbatę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g