pieczone obrane krewetki w bułce tartej w piekarniku
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
zaopatrz się w dobry nastrój i zacznij gotować:
- obierz krewetki;
- pietruszkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posiekać nożem tak drobno, jak to możliwe;
- obierz czosnek, przepuść przez prasę;
- do miski wsyp bułkę tartą, dodaj posiekaną natkę pietruszki, kleik czosnkowy, sól, wymieszaj;
- rozbij jaja kurze do powstałej mieszanki, wymieszaj;
- nasmaruj naczynie do pieczenia oliwą z oliwek, ułóż powstałą mieszankę chleba, a na nim pięknie ułóż krewetki, lekko naciskając je palcami, aby zanurzyć część w mieszance miękiszu i koperku;
- polej naczynie pozostałą oliwą z oliwek i wyślij formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni;
- piecz krewetki przez 20 minut, a następnie podawaj natychmiast.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g