skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec jabłka w kawałkach w piekarniku? Odmierz składniki według listy. Możesz wziąć dowolne jabłka, nawet najbardziej kwaśne. Po prostu dostosuj ich kwas do objętości cukru lub dowolnego słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej. Dobrze umyj jabłka. Nie obieram z nich skóry, więc lepiej zachowują swój kształt. Najpierw wziąłem 2 jabłka, ale okazało się, że to niewiele, więc później dodałem kolejne.
Krok 2:
Zacznij gotować syrop. Aby to zrobić, w rondlu połącz wodę, sok z cytryny, cukier, cynamon i anyż. Umieść patelnię na kuchence i zagotuj jej zawartość.
Krok 3:
Z jabłek usuń rdzeń i pokrój w grube pierścienie (3-4 pierścienie z każdego jabłka).
Krok 4:
Ułóż pierścienie jabłkowe w naczyniu do pieczenia w jednej warstwie. Nie smarowałem formy niczym.
Krok 5:
Napełnij kubki jabłek wrzącym syropem. Syrop powinien lekko przykryć powierzchnię jabłek. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 220º na 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz przez kolejne 10 minut. Określ temperaturę i czas pieczenia ściśle według piekarnika.
Krok 6:
Jabłka całkowicie schłodzić, posypać mielonym cynamonem i podawać. Smacznego!
ten przepis spodobał mi się dawno temu na blogu Venus Osepchuk. W końcu nadarzyła się okazja do ugotowania takich jabłek. Wenus radzi posypać gotowe jabłka cukrem pudrem. Nie radzę tego robić, ponieważ okazują się zbyt mdłe. Wystarczy cynamonu.
zamiast cukru można również użyć miodu lub melasy.
jabłka powinny być gęste, a nie luźne, w przeciwnym razie podczas pieczenia stracą swój kształt, a zamiast pięknych pierścieni pojawi się gotowany mus jabłkowy. Lepiej jest wziąć jabłka o różnych średnicach-dzięki temu danie będzie wyglądać bardziej spektakularnie. Smakowity. Podawać z herbatą, kawą, a najlepiej z gałką lodów waniliowych.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g