szpinak z jajkiem w piekarniku

to danie jest niewątpliwie bardzo zdrowe i niskokaloryczne ! Szpinak z jajkiem jest zalecany w dietach odchudzających. Sportowcy szanują go za zdrowe białko, tak niezbędne do budowy komórek organizmu, które przyczynia się do produkcji energii. Nie wszyscy rozumieją smak i nie od razu, ale ci, którzy docenili, zaczynają gotować ze szpinakiem i innymi potrawami.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 7 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 12 % 2 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne potrawy i naczynie do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj liście szpinaku we wrzącej wodzie nie dłużej niż 1 minutę./ Miałem mrożone, ale ze świeżymi liśćmi też/.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż do durszlaka i spłucz zimną wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Szpinak wycisnąć, pokroić w wstążki. Przenieś do głębokiej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj twaróg, roztopione masło-wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj 1/2 mleka lub śmietany, gałkę muszkatołową, sól, pieprz - wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj formę roztopionym masłem. Ułóż masę szpinakową, zrób dwa wgłębienia i rozbij w nich jajko, lekko osol jajko na wierzchu. Ostrożnie wlej pozostałe mleko, lekko przekłuwając szpinak widelcem, uważając, aby nie uszkodzić żółtka. Umieścić w rozgrzanym do 180 stopni piekarnik przez około 18-20 minut. Nie prześwietlaj ! Jajka powinny chwycić /jak w glazunie/. Podawaj natychmiast-podgrzej niepożądany. Smacznego !

wiele napisano o zaletach szpinaku, jego smak jest neutralny, więc wszystko zależy od
dodatki wprowadzane do naczynia. Najlepiej łączyć z rybami, mięsem i innymi białkami
pokarm, ponieważ szpinak wspomaga jego wchłanianie. Szpinak nasyca, dostarcza organizmowi
składniki odżywcze, usuwa toksyny, toksyny. Liście szpinaku dobrze dodać
w diecie mężczyzn: przyczyniają się do zwiększenia potencji dzięki zawartości białka
i tokoferolu.
ale są też ograniczenia: nie można jeść szpinaku dla wrzodów, osób mających problemy
z nerkami i drogami moczowymi z powodu kwasu szczawiowego, którego przy okazji u młodych
liście są bardzo nieliczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy