skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne potrawy i naczynie do pieczenia.
Krok 2:
Gotuj liście szpinaku we wrzącej wodzie nie dłużej niż 1 minutę./ Miałem mrożone, ale ze świeżymi liśćmi też/.
Krok 3:
Włóż do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Krok 4:
Szpinak wycisnąć, pokroić w wstążki. Przenieś do głębokiej miski.
Krok 5:
Dodaj twaróg, roztopione masło-wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj 1/2 mleka lub śmietany, gałkę muszkatołową, sól, pieprz - wymieszać.
Krok 7:
Posmaruj formę roztopionym masłem. Ułóż masę szpinakową, zrób dwa wgłębienia i rozbij w nich jajko, lekko osol jajko na wierzchu. Ostrożnie wlej pozostałe mleko, lekko przekłuwając szpinak widelcem, uważając, aby nie uszkodzić żółtka. Umieścić w rozgrzanym do 180 stopni piekarnik przez około 18-20 minut. Nie prześwietlaj ! Jajka powinny chwycić /jak w glazunie/. Podawaj natychmiast-podgrzej niepożądany. Smacznego !
wiele napisano o zaletach szpinaku, jego smak jest neutralny, więc wszystko zależy od
dodatki wprowadzane do naczynia. Najlepiej łączyć z rybami, mięsem i innymi białkami
pokarm, ponieważ szpinak wspomaga jego wchłanianie. Szpinak nasyca, dostarcza organizmowi
składniki odżywcze, usuwa toksyny, toksyny. Liście szpinaku dobrze dodać
w diecie mężczyzn: przyczyniają się do zwiększenia potencji dzięki zawartości białka
i tokoferolu.
ale są też ograniczenia: nie można jeść szpinaku dla wrzodów, osób mających problemy
z nerkami i drogami moczowymi z powodu kwasu szczawiowego, którego przy okazji u młodych
liście są bardzo nieliczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g