Wegetariański ryż z kapustą i marchewką w piekarniku
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
to proste danie na każdy dzień jest bardzo proste w przygotowaniu.
kapustę należy drobno posiekać, a marchewkę obrać i pokroić w paski.
na dużym holenderskim piekarniku rozgrzej olej roślinny, podgrzej w nim przyprawy do smaku (curry, czarny mielony pieprz, kurkuma, papryka, ...).
dodaj posiekaną kapustę i marchewkę, smaż warzywa na średnim ogniu, aż będą lekko miękkie. Następnie przenieś warzywa do ognioodpornego pojemnika lub pozostaw w tym samym holenderskim piekarniku, jeśli nadaje się do użytku w piekarniku.
dodaj ryż, sól do warzyw. Wymieszać.
napełnij gorącą wodą, przykryj pokrywką lub folią i gotuj w 180 stopniach, aż ryż będzie całkowicie ugotowany (około 30-40 minut).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g