skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej ciepłą wodę do miski, wlej drożdże i cukier, dodaj miód, wymieszaj, pozostaw na 15 minut, aż pojawi się Piankowa Czapka.
2. Po określonym czasie wlej olej roślinny, przesiej mąkę pszenną i żytnią, wlej otręby, kolendrę i sól.
3. Zagniatamy ciasto, okazuje się dość lepkie. Przykryj pojemnik ciastem ręcznikiem i pozostaw w tej pozycji na 15 minut.
4. Posyp mąką powierzchnię roboczą, rozłóż na niej ciasto, zwiń kiełbasę odpowiednio do długości formy.
5. Nasmaruj formę do chleba masłem,włóż do niej obrabiany przedmiot, pozostaw w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Ciasto powinno wzrosnąć około 2 razy, czas proofingu zależy od temperatury w pomieszczeniu, braku przeciągów i aktywności drożdży i może być zarówno większy, jak i mniejszy niż wskazany w przepisie.
6. Następnie wysyłamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, pieczemy przez pierwsze 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i kontynuujemy pieczenie przez kolejne pół godziny.
nie spieszymy się z wyjęciem gotowego chleba z formy, niech trochę w nim ostygnie.
oto jak piękny okazał się chleb, spróbuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Otręby żytnie - 221 kcal/100g