chleb żytni z otrębami w piekarniku

lubisz chleb z otrębami? Gotuj sam, to proste! Chleb żytni z otrębami w piekarniku okazuje się lepszy niż sklep! W razie potrzeby ilość składników można rozszerzyć o różne przyprawy, na przykład wzbogacić wypieki kminkiem, czosnkiem w proszku lub innymi aromatycznymi dodatkami.
@ rishk@Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 80 % 37 g
205 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Wlej ciepłą wodę do miski, wlej drożdże i cukier, dodaj miód, wymieszaj, pozostaw na 15 minut, aż pojawi się Piankowa Czapka.

2. Po określonym czasie wlej olej roślinny, przesiej mąkę pszenną i żytnią, wlej otręby, kolendrę i sól.

3. Zagniatamy ciasto, okazuje się dość lepkie. Przykryj pojemnik ciastem ręcznikiem i pozostaw w tej pozycji na 15 minut.

4. Posyp mąką powierzchnię roboczą, rozłóż na niej ciasto, zwiń kiełbasę odpowiednio do długości formy.

5. Nasmaruj formę do chleba masłem,włóż do niej obrabiany przedmiot, pozostaw w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Ciasto powinno wzrosnąć około 2 razy, czas proofingu zależy od temperatury w pomieszczeniu, braku przeciągów i aktywności drożdży i może być zarówno większy, jak i mniejszy niż wskazany w przepisie.

6. Następnie wysyłamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, pieczemy przez pierwsze 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i kontynuujemy pieczenie przez kolejne pół godziny.

nie spieszymy się z wyjęciem gotowego chleba z formy, niech trochę w nim ostygnie.

oto jak piękny okazał się chleb, spróbuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Otręby żytnie - 221   kcal/100g

Podobne przepisy