naleśniki jabłkowe w piekarniku

miękkie, pulchne i niskotłuszczowe naleśniki. Podawaj na ciepło z herbatą lub mlekiem.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 77 % 33 g
197 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W ciepłym mleku rozpuść cukier, drożdże i pozostaw w ciepłym miejscu na 10-15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sól, masło, mąkę i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jabłka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z imbirem i cynamonem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż łyżkę ciasta na dnie natłuszczonych foremek, wlej jabłka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż na wierzchu kolejną łyżkę ciasta. Możesz całkowicie zamknąć jabłka - wtedy nadzienie będzie bardziej soczyste. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut. Na wierzchu naleśniki nie brązowieją.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy