naleśniki jabłkowe w piekarniku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W ciepłym mleku rozpuść cukier, drożdże i pozostaw w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Krok 2:
Dodaj sól, masło, mąkę i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Krok 3:
Jabłka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z imbirem i cynamonem.
Krok 4:
Połóż łyżkę ciasta na dnie natłuszczonych foremek, wlej jabłka.
Krok 5:
Rozłóż na wierzchu kolejną łyżkę ciasta. Możesz całkowicie zamknąć jabłka - wtedy nadzienie będzie bardziej soczyste. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut. Na wierzchu naleśniki nie brązowieją.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g