wobla w piekarniku

Przygotuj pyszne dania w piekarniku! Prosty przepis. Wobla w piekarniku to świetny obiad! Ponieważ przepis wykorzystuje nie tylko ziemniaki, ale także warzywa, danie jest maksymalnie kompletne. Folia pomaga składnikom pozostać soczystym i nie przesuszonym, a także Mega aromatycznym!
maasikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 19 g
tłuszcze 16 % 5 g
węglowodany 23 % 7 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Myjemy, patroszymy, odcinamy głowę i płetwy, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi.& nbsp; wykonujemy nacięcia na tuszy.

2. Pomidory i cytrynę myjemy, kroimy w plasterki. Obierz cebulę, cienko pokrój w półpierścienie. Obieramy ziemniaki, myjemy, kroimy na grubo.

3. Rozłóż ziemniaki na kawałku folii. Pocieramy tusze wobla solą, wkładamy pierścienie cytryny i pomidora do nacięć, posypujemy przygotowaną cebulą. 

4. Posyp wszystko pieprzem, posyp oliwą z oliwek, zawiń folię. Wkładamy paczkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 45-60 minut, w zależności od rodzaju piekarnika.

uzupełniamy gotowe danie pozostałymi plasterkami pomidora i cytryny, a także dekorujemy natką pietruszki i podajemy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Wobla suszona - 235   kcal/100g

Podobne przepisy