prosty kurczak w piekarniku z warzywami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Pokrój mięso, kapustę, cebulę, paprykę.
Krok 2:
Podziel kalafior na różyczki.
Krok 3:
Przygotuj marynatę. W jogurcie wymieszaj sól, pieprz, przyprawę.
Krok 4:
Dodaj cebulę i zalej kurczaka marynatą przez 20-40 minut.
Krok 5:
Rozgrzej piekarnik do 200°. Dodaj warzywa do mięsa, wymieszaj i ułóż na blasze do pieczenia.
Krok 6:
Wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Następnie wyjmij, zalej mięso i warzywa uwolnionym sokiem i włóż do piekarnika na kolejne 10 minut.
Krok 7:
Następnie przykryj blachę do pieczenia folią, wyłącz ogrzewanie i pozostaw warzywa na kolejne 15 minut.
Krok 8:
Czas pieczenia różni się w zależności od piekarnika. Lepiej jest poruszać się po gotowości kalafiora.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g