pieczony karp z warzywami i grzybami w piekarniku

w wersji chudej możesz użyć oleju roślinnego. To bardzo piękne danie i zawsze zajmuje centralne miejsce na świątecznym stole, poza tym karp przygotowany według tego przepisu okazuje się bardzo smaczny.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 13 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 5 % 1 g
111 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Karpia należy oczyścić, wyciąć skrzela, płetwy i pozostawić głowę i ogon. Pokrój tuszę na porcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj wszystkie przyprawy z solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Natrzyj rybę solą i przyprawą. Skrop sokiem z cytryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż cebulę z grzybami i marchewką na oleju roślinnym i odrobiną soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj karpia kwaśną śmietaną lub majonezem

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Faszeruj warzywami z grzybami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec 40-50 minut w temperaturze 200°.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Karp smażony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy