miecznik w piekarniku

Przygotuj przepyszną rybę na rodzinny lub romantyczny obiad! Miecznik w piekarniku jest bardzo smaczny i apetyczny. Soczysta ryba, chrupiąca skórka. Pieczona ryba jest znacznie zdrowsza niż smażona. Miecznik jest idealny do gotowania w ten sposób - w piekarniku, ponieważ nie jest podatny na rozpadanie się. Sałatka ze świeżych warzyw doskonale uzupełnia to danie rybne.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 10 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 21 % 4 g
128 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 200 stopni Celsjusza iw tym czasie zaczynamy gotować. Najpierw przygotowujemy składniki:

- umyj rybę i osusz serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci, pokrój na dwie części, włóż do odpowiedniego pojemnika,

- myjemy pietruszkę (używamy tylko liści, bez łodyg), układamy na ręczniku papierowym, osuszamy, a następnie drobno siekamy,

- kapary solone spłukujemy,

- obierz czosnek z łuski, a następnie trzy ząbki na drobnej tarce (lub bardzo drobno posiekaj nożem),

- moja cukinia i trzy na grubej tarce, nie ma potrzeby obierania warzyw, jeśli są młode,

- pomidory myjemy i kroimy na pół,

- pokrój cytrynę na duże plasterki.

więc składniki są przygotowane-przejdź bezpośrednio do procesu gotowania:

- zmiel chleb na grube okruchy za pomocą blendera lub robota kuchennego, a następnie dodaj do niego natkę pietruszki, dwie trzecie kaparów, starty czosnek, skórkę z cytryny i połowę oliwy z oliwek. Zmiel wszystko razem jeszcze raz, aż wszystko się połączy, ale nie musisz zamieniać potraw w puree,

- dodaj zmielony czarny pieprz do masy w misce blendera (robota kuchennego), idealnie będzie go natychmiast zmielić, ponieważ świeżo zmielony nada gotowemu daniu specjalny aromat. Można to zrobić za pomocą specjalnego młynka lub po prostu moździerza i tłuczka,

- lekko posmaruj naczynie do pieczenia oliwą z oliwek, włóż do niego kawałki ryby,

- rozłóż mieszaninę z miski blendera na wierzchu ryby, równomiernie rozprowadzając, a następnie lekko naciskając na wierzchu, wyrównując,

- włóż formę do piekarnika, aby piec przez 10 minut - aż ryba będzie w pełni ugotowana. Okruchy powinny być również dobrze upieczone, stają się rumiane,

- łączymy razem startą cukinię, pomidory przekrojone na pół, Pozostałe kapary, dodatkową natkę pietruszki, wcześniej umytą i posiekaną. Sól, pieprz, dopraw sałatkę pozostałą oliwą z oliwek i sokiem z cytryny,

- układamy sałatkę na porcjach, układamy rybę, dekorujemy plasterkami cytryny i podajemy do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miecznik - 172   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy