żeberka wieprzowe z musztardą w piekarniku

delikatne, soczyste, aromatyczne żeberka wieprzowe. Czasami chcesz rozpieszczać się delikatnymi, soczystymi pachnącymi żeberkami wieprzowymi. W domu lub na pikniku, o każdej porze roku, rumiane, pieczone, chrupiące żeberka wieprzowe zawsze będą mile widziane. A jeśli jesteś prawdziwym fanem lub smakoszem, nie możesz się bez nich obejść, są idealne dla dużych firm. Przygotuj żeberka wieprzowe zgodnie z naszym przepisem wideo i jesteśmy pewni, że na pewno będziesz chciał to powtórzyć, zwłaszcza, że gotowanie najsmaczniejszych żeberek wieprzowych jest bardzo proste.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 14 g
tłuszcze 59 % 26 g
węglowodany 9 % 4 g
302 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Opłucz żeberka wieprzowe w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń nadmiar tłuszczu i filmu.
2. Wymieszaj przyprawy: paprykę, pieprz cytrynowy, czosnek, kminek, sól i wszystko wymieszaj.
blacha do pieczenia, na której będziemy piec wieprzowinę, najpierw przykryj folią, a następnie połóż papier do pieczenia na folii.
3. Na papierze do pieczenia ułożyć żeberka wieprzowe i natrzeć z obu stron suchą przyprawą.
mocno owinąć żebra najpierw papierem, a następnie folią.
Rozgrzej piekarnik do 175°C i umieść blachę do pieczenia z żeberkami piec przez 2 godziny.
4. Przygotuj sos: wymieszaj keczup, musztardę, cukier, sos Worcester i przygotowaną mieszankę przypraw. Wszystko dobrze wymieszaj.
5. Po 2 godzinach żeberka wyjąć z piekarnika, otworzyć, usunąć nadmiar folii i papieru do pieczenia, posmarować żeberka przygotowanym sosem.
6. Włóż nasmarowane żeberka do piekarnika o temperaturze 175°C na kolejne 15 minut i włącz funkcję grillowania. Jeśli nie ma grilla, po prostu umieść blachę do pieczenia wyżej, aby uzyskać lepsze pieczenie.
żeberka wieprzowe są gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy