skład / składniki
metoda gotowania
1. Opłucz żeberka wieprzowe w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń nadmiar tłuszczu i filmu.
2. Wymieszaj przyprawy: paprykę, pieprz cytrynowy, czosnek, kminek, sól i wszystko wymieszaj.
blacha do pieczenia, na której będziemy piec wieprzowinę, najpierw przykryj folią, a następnie połóż papier do pieczenia na folii.
3. Na papierze do pieczenia ułożyć żeberka wieprzowe i natrzeć z obu stron suchą przyprawą.
mocno owinąć żebra najpierw papierem, a następnie folią.
Rozgrzej piekarnik do 175°C i umieść blachę do pieczenia z żeberkami piec przez 2 godziny.
4. Przygotuj sos: wymieszaj keczup, musztardę, cukier, sos Worcester i przygotowaną mieszankę przypraw. Wszystko dobrze wymieszaj.
5. Po 2 godzinach żeberka wyjąć z piekarnika, otworzyć, usunąć nadmiar folii i papieru do pieczenia, posmarować żeberka przygotowanym sosem.
6. Włóż nasmarowane żeberka do piekarnika o temperaturze 175°C na kolejne 15 minut i włącz funkcję grillowania. Jeśli nie ma grilla, po prostu umieść blachę do pieczenia wyżej, aby uzyskać lepsze pieczenie.
żeberka wieprzowe są gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g