Fetax w piekarniku

rozcieńczyć zwykłe menu niezwykłą sałatką! Fetax pieczony w piekarniku zmienia swój zwykły smak. Prezentowane danie to lekka sałatka w rustykalnym greckim stylu. Sałatka jest doprawiona pikantnym sosem cytrynowo-czosnkowym. Nadaje potrawie szczególną świeżość i smak. Orzechy włoskie należy wcześniej wysuszyć w piekarniku. Cukinię najlepiej wybrać młode. Są bardziej delikatne, nie wymagają obierania skórki i nasion. Liście sałaty można wybrać do smaku, odpowiednia jest każda odmiana. Najważniejsze jest to, że są świeże i chrupiące.
elena DAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 78 % 29 g
węglowodany 8 % 3 g
287 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Wlej niewielką ilość oliwy z oliwek do miski, około dwóch łyżek stołowych. Tutaj wlej czarny mielony pieprz i suszone oregano. Dokładnie wymieszaj.

2. Pokrój fetaxę w kostkę. Włóż kostki sera do miski, zalej przygotowanym dressingiem.

3. Lekko potrząśnij miską, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy na serze.

4. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Rozłóż fetaxę na przygotowanej blasze do pieczenia. Wysyłamy do piekarnika do pieczenia. Piekarnik powinien być rozgrzany do 175 stopni. Piec ser przez 10 minut.

5. Wlej orzechy włoskie na osobną blachę do pieczenia. Gdy Fetax będzie gotowy, wysyłamy blachę do pieczenia z orzechami na jej miejsce. Suszymy je przez 3 minuty, nie więcej.

6. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Wlej pozostałą oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny do małego pojemnika. Jako pojemnik najlepiej wybrać mały słoik z ciasno dopasowaną pokrywką.

7. Dodaj kleik czosnkowy do powstałego sosu. Sól do smaku, zamknij słoik pokrywką i energicznie wstrząśnij, aby składniki zaprzyjaźniły się ze sobą.

8. Liście sałaty i rzodkiewki umyć pod bieżącą wodą. Rzodkiewki i plastry kroimy w cienkie plasterki, liście sałaty rwiemy dowolnie rękami.

9. Myjemy cukinię, suszymy ręcznikami papierowymi. Pokrój warzywo na cienkie plasterki. Można to łatwo zrobić za pomocą obieraczki do warzyw.

10. Rozłóż liście sałaty, rzodkiewki i cukinię w głębokiej misce sałatkowej. Tutaj kładziemy pieczoną fetaxę i orzechy włoskie.

11. Polej sałatkę przygotowanym sosem cytrynowo-czosnkowym i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Ser Fetax - 261   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy