skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej niewielką ilość oliwy z oliwek do miski, około dwóch łyżek stołowych. Tutaj wlej czarny mielony pieprz i suszone oregano. Dokładnie wymieszaj.
2. Pokrój fetaxę w kostkę. Włóż kostki sera do miski, zalej przygotowanym dressingiem.
3. Lekko potrząśnij miską, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy na serze.
4. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Rozłóż fetaxę na przygotowanej blasze do pieczenia. Wysyłamy do piekarnika do pieczenia. Piekarnik powinien być rozgrzany do 175 stopni. Piec ser przez 10 minut.
5. Wlej orzechy włoskie na osobną blachę do pieczenia. Gdy Fetax będzie gotowy, wysyłamy blachę do pieczenia z orzechami na jej miejsce. Suszymy je przez 3 minuty, nie więcej.
6. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Wlej pozostałą oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny do małego pojemnika. Jako pojemnik najlepiej wybrać mały słoik z ciasno dopasowaną pokrywką.
7. Dodaj kleik czosnkowy do powstałego sosu. Sól do smaku, zamknij słoik pokrywką i energicznie wstrząśnij, aby składniki zaprzyjaźniły się ze sobą.
8. Liście sałaty i rzodkiewki umyć pod bieżącą wodą. Rzodkiewki i plastry kroimy w cienkie plasterki, liście sałaty rwiemy dowolnie rękami.
9. Myjemy cukinię, suszymy ręcznikami papierowymi. Pokrój warzywo na cienkie plasterki. Można to łatwo zrobić za pomocą obieraczki do warzyw.
10. Rozłóż liście sałaty, rzodkiewki i cukinię w głębokiej misce sałatkowej. Tutaj kładziemy pieczoną fetaxę i orzechy włoskie.
11. Polej sałatkę przygotowanym sosem cytrynowo-czosnkowym i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Ser Fetax - 261 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g

