filet z dorsza w piekarniku z pomidorami i oliwkami
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
2. Pokrój oliwki w plasterki.
3. Opłucz i posiekaj natkę pietruszki.
4. Pomidory, oliwki i zioła wymieszać, skropić sokiem z cytryny.
5. Filety z dorsza umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
6. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Umieść rybę w formie. Na wierzch rozprowadź mieszankę pomidorów, oliwek i ziół. Skrop rybę oliwą z oliwek.
7. Piecz dorsza w piekarniku przez 30 minut w 180°C.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Filet z dorsza - 80 kcal/100g