filet z dorsza w piekarniku z pomidorami i oliwkami

to danie będzie również pasować do świątecznego stołu. Po raz pierwszy to danie zostało przygotowane w 2013 roku. Od tego czasu robię to czasami, jeśli naprawdę chcesz ryby. Zamiast dorsza możesz wziąć filet z dowolnej innej białej ryby
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 11 % 2 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

2. Pokrój oliwki w plasterki.

3. Opłucz i posiekaj natkę pietruszki.

4. Pomidory, oliwki i zioła wymieszać, skropić sokiem z cytryny.

5. Filety z dorsza umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.

6. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Umieść rybę w formie. Na wierzch rozprowadź mieszankę pomidorów, oliwek i ziół. Skrop rybę oliwą z oliwek.

7. Piecz dorsza w piekarniku przez 30 minut w 180°C.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Filet z dorsza - 80   kcal/100g

Podobne przepisy