kandyzowane wiśnie w piekarniku

pyszny i zdrowy deser, ale będziesz musiał ciężko pracować! W tym roku wiśnie brzydko dużo-kompoty, dżemy, suszenie.... A potem pomyślałem, dlaczego nie zwiędnąć wiśni? Rzeczywiście, w wielu przepisach na pieczenie zaleca się dodawanie suszonych wiśni, jest bardzo smaczna w ciastach Wielkanocnych, ciastach twarogowych itp.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 97 % 66 g
155 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h 30 min

umyj świeże wiśnie, posortuj i usuń z nich nasiona w wygodny dla Ciebie sposób. Okazało się, że wiśnie bez pestek 2600 gramów. Aby wiśnie dobrze się układały, należy pozbyć się soku, dlatego zasypiamy wiśnie cukrem w ilości 400 gramów cukru na 1 kg wiśni bez pestek. Zasypiam 2600 gramów wiśni 1050 gramami cukru i pozwalam wiśniom puścić sok. Zostawiam wiśnie, aby wypuścić sok przez 5 godzin, mieszając co pół godziny. Po 5 godzinach cukier całkowicie się rozpuścił i spuszczamy sok z wiśni. Aby to zrobić, weź patelnię i durszlak, wlej wiśnie do durszlaka, a sok spływa na patelnię. Pozostaw wiśnie w durszlaku na 3 godziny, aby cały sok spłynął, mieszając co pół godziny.

po stosie sok wiśniowy dostałem 1800 gramów wiśni i 1,5 litra soku wiśniowego. Przygotowuję syrop na 1 kg wiśni 300 gramów cukru i 350 ml wody, co oznacza, że potrzebuję 540 gramów cukru i 630 ml wody na 1800 gramów cukru. Z cukru i wody gotuję syrop, zanurzam jagody wiśni we wrzącym syropie i gotuję przez 5-7 minut. Pozostawiam wiśnie do ostygnięcia w syropie do 50 stopni i ponownie wrzucam wiśnie do durszlaka, pozwalam syropowi całkowicie spłynąć. Po całkowitym ułożeniu syropu nauczyłem się 950 ml syropu wiśniowego i 1700 gramów jagód wiśni. Z soku wiśniowego i syropu wiśniowego można ugotować pyszny i aromatyczny kompot lub po prostu wypić.

teraz wiśnie muszą zostać wysuszone. Można suszyć na balkonie, można w suszarce elektrycznej, suszę w piekarniku. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, rozłóż wiśnie w jednej warstwie i wyślij do nagrzanego piekarnika do 45-50 stopni na 3 godziny. Gotowe wiśnie zebrać w papierowej torbie i przechowywać w lodówce.

suszone wiśnie w domu są gotowe! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy proces gotowania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy