skład / składniki
metoda gotowania
1. Nogi kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi. Przetrzyj przygotowane nogi solą, a następnie posmaruj majonezem.
2. Przygotuj marynatę. Wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny do miski. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Rozłóż posiekany czosnek w misce z sokiem z cytryny.
3. Tutaj kładziemy musztardę Dijon, dodajemy miód, paprykę i suszone oregano. Wlej również odpowiednią ilość oliwy z oliwek, dodaj szczyptę pieprzu i soli.
4. Wymieszaj marynatę, wlej do gęstej torby z zapięciem. Tutaj kładziemy nogi, zamykamy paczkę. Energicznie wstrząśnij, aby marynata była równomiernie rozłożona.
5. Udka wysyłamy do lodówki na 20-30 minut. W międzyczasie wybieramy naczynie do pieczenia. Nie powinien być zbyt duży, w przeciwnym razie SOS szybko odparuje. Wszystkie składniki powinny być ciasno ułożone, aby sos pokrywał je do maksimum.
6. Obieramy ziemniaki, myjemy. Pokrój każdy ziemniak na 2-4 części w zależności od jego wielkości. Pomidory czereśniowe.
7. Obierz cebulę z łuski, pokrój na duże półpierścienie, możesz pokroić na ćwiartki. Cytryny dokładnie umyć szczotką, a następnie zalać wrzącą wodą. Umyte cytryny przecinamy na pół.
8. W wybranym kształcie układamy udka z kurczaka z marynatą, tutaj również układamy ziemniaki, pomidory koktajlowe, cebulę i cytryny. Napełnij składniki bulionem z kurczaka, solą i pieprzem do smaku.
9. Przykryj formę pokrywką lub folią, Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut. Następnie wyjmujemy formę, odwracamy Nogi na drugą stronę, aby były jak najlepiej nasycone sosem.
10. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 stopni, przykryj formę folią i kontynuuj pieczenie naczynia przez kolejne pół godziny. Nie dawaj sosowi odparować! Dlatego kontrolujemy proces , jeśli to konieczne-dodajemy więcej bulionu lub wody.
jeśli chcesz uzyskać dobrze wyrażoną złotą skórkę, musisz usunąć folię i przytrzymać formę otwartą przez 5-6 minut.
podawaj danie na gorąco. W razie potrzeby udekoruj świeżym oregano.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal / 100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal / 100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal / 100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g