szwedzkie ciasto migdałowe

przewiewne ciasto migdałowe z delikatną i lekką śmietaną! Szwedzkie ciasto migdałowe to tradycyjny deser, który z konieczności był podawany na przyjęciach na dworze królewskim i w tym czasie, ze względu na wysoki koszt migdałów, nie mógł sobie pozwolić na zwykłych ludzi. Teraz możesz upiec go sam w domu.
dino4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 42 % 25 g
węglowodany 45 % 27 g
376 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

do tej pory ciasto zyskało powszechną sławę i nie pozostanie niezauważone na świątecznym stole. Gotowanie nie jest bardzo trudne.

na początek wlej śmietanę do naczyń z grubym dnem i wlej granulowany cukier (75 gramów). Doprowadzić do wrzenia na bardzo małym ogniu. W tym czasie wlej żółtka do osobnej miski, przesiej mąkę kukurydzianą, dodaj ekstrakt waniliowy, a także migdały. Ubij produkty mikserem z dużą prędkością, aż kilkakrotnie zwiększy objętość. Delikatnie wlej wrzącą słodką śmietanę, nie przerywając ubijania. Wlej całą zawartość miski z powrotem do rondla i wyślij na powolny ogień, ciągle mieszając trzepaczką, gotuj przez 4 minuty, aż zgęstnieje.

gotowy krem wlej do czystego pojemnika, przykryj folią spożywczą i całkowicie ostudź. Możesz skrócić proces, umieszczając patelnię w zimnej wodzie.

Rozgrzej piekarnik do t 180 C i przygotuj naczynia do pieczenia. Dno wykładamy pergaminem i pokrywamy ściany olejem roślinnym.

ubij białka na grube szczyty(zawartość nie wylewa się, nawet jeśli odwrócisz miskę). Ważne jest, aby naczynia były absolutnie suche i czyste, w przeciwnym razie nie uzyskasz odpowiedniego efektu, pianka będzie luźna i szybko się uspokoi. Wlej połowę pozostałego cukru do białek i dokładnie rozpuść każdą porcję. Dodaj połowę posiekanych migdałów, delikatnie wymieszaj. Dodaj pozostałe migdały, mąkę pszenną, cukier.

rozłóż masę na dwóch formach i piecz przez 30 minut, aż uzyskasz jasnozłoty odcień. Schłodzić w formach i wyjąć.

zmiękcz masło i ubij, zmniejszając prędkość miksera do minimum, dodaj schłodzony krem partiami. Lekko posolić, aby odsłonić bukiet smakowy i schłodzić na 15 minut. Zbieramy ciasto, układamy ciasta kremem, smarujemy boki i powierzchnię i posypujemy płatkami migdałów.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal / 100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Ekstrakt z migdałów - 0   kcal/100g

Podobne przepisy