skład / składniki
metoda gotowania
do tej pory ciasto zyskało powszechną sławę i nie pozostanie niezauważone na świątecznym stole. Gotowanie nie jest bardzo trudne.
na początek wlej śmietanę do naczyń z grubym dnem i wlej granulowany cukier (75 gramów). Doprowadzić do wrzenia na bardzo małym ogniu. W tym czasie wlej żółtka do osobnej miski, przesiej mąkę kukurydzianą, dodaj ekstrakt waniliowy, a także migdały. Ubij produkty mikserem z dużą prędkością, aż kilkakrotnie zwiększy objętość. Delikatnie wlej wrzącą słodką śmietanę, nie przerywając ubijania. Wlej całą zawartość miski z powrotem do rondla i wyślij na powolny ogień, ciągle mieszając trzepaczką, gotuj przez 4 minuty, aż zgęstnieje.
gotowy krem wlej do czystego pojemnika, przykryj folią spożywczą i całkowicie ostudź. Możesz skrócić proces, umieszczając patelnię w zimnej wodzie.
Rozgrzej piekarnik do t 180 C i przygotuj naczynia do pieczenia. Dno wykładamy pergaminem i pokrywamy ściany olejem roślinnym.
ubij białka na grube szczyty(zawartość nie wylewa się, nawet jeśli odwrócisz miskę). Ważne jest, aby naczynia były absolutnie suche i czyste, w przeciwnym razie nie uzyskasz odpowiedniego efektu, pianka będzie luźna i szybko się uspokoi. Wlej połowę pozostałego cukru do białek i dokładnie rozpuść każdą porcję. Dodaj połowę posiekanych migdałów, delikatnie wymieszaj. Dodaj pozostałe migdały, mąkę pszenną, cukier.
rozłóż masę na dwóch formach i piecz przez 30 minut, aż uzyskasz jasnozłoty odcień. Schłodzić w formach i wyjąć.
zmiękcz masło i ubij, zmniejszając prędkość miksera do minimum, dodaj schłodzony krem partiami. Lekko posolić, aby odsłonić bukiet smakowy i schłodzić na 15 minut. Zbieramy ciasto, układamy ciasta kremem, smarujemy boki i powierzchnię i posypujemy płatkami migdałów.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal / 100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Ekstrakt z migdałów - 0 kcal/100g