ciasto truskawkowe ze śmietaną z żelatyną

bardzo delikatne, łatwe i pyszne ciasto truskawkowe! Wiele osób uwielbia słodycze, ale rezygnuje z nich, bojąc się o swoją figurę. Jednak nie wszystkie słodycze są szkodliwe i kaloryczne. Czasami możesz sobie pozwolić na kawałek ciasta, zwłaszcza jeśli jest to mus z jagodami, na przykład mus truskawkowy. Istnieje kilka różnych przepisów na przygotowanie tego przysmaku. Możesz użyć kruchego ciasta jako podstawy ciasta lub upiec biszkopt. Niektóre gospodynie domowe robią również mus z jajek, a inne z żelatyną. W każdym razie możesz wybrać dla siebie bardziej interesujący przepis.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 25-31 marca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 23 % 8 g
węglowodany 66 % 23 g
203 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    ; jak zrobić ciasto truskawkowe ze śmietaną z żelatyną? Przygotuj składniki na ciasto musowe. Zacznij od przygotowania żelatyny i przygotowania ciasta na biszkopt. Żelatynę należy przygotować zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Z reguły należy go namoczyć zimną przegotowaną wodą w proporcji do jednej łyżki proszku żelatyny szklanka wody. Do galaretki truskawkowej i musu potrzebujemy tylko 20 g proszku żelatyny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jako bazę ciasta upiecz biszkopt.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko kurze z cukrem za pomocą blendera lub miksera, aż mieszanina zwiększy objętość i pianę na powierzchni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie dodaj proszek do pieczenia i przesianą mąkę pszenną. Łopatką wymieszaj ciasto, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany i bez grudek. W razie potrzeby i do smaku możesz zrobić czekoladę z dodatkiem kakao, czekolada, śmietana i truskawki są idealnie połączone. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia ciasta masłem (dno i ściany). Wlać ciasto biszkoptowe do formy. Kształt ma około 16-18 centymetrów średnicy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec biszkopt przez około 25 minut, ale musisz skupić się na pracy piekarnika, wielkości formy i liczbie składników. Gotowość biszkoptu należy sprawdzić drewnianą wykałaczką, na wyjściu powinna być sucha.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowy biszkopt z formy na ruszt i pozwól mu ostygnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przejdź do przygotowania kremowej warstwy. Podpal spuchniętą żelatynę, podgrzej ją na średnim ogniu, ciągle mieszając, aby całkowicie się rozpuściła, ale nie doprowadzaj mieszaniny do wrzenia. Wyłącz ogrzewanie, pozwól żelatynie ostygnąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do miski lub miski blendera wlej śmietanę, dodaj cukier, sok z cytryny i ubij blenderem lub mikserem, aż uzyskasz gładką mieszankę. Wlej połowę mieszanki galaretki. Ponownie ubij miksturę blenderem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zrób galaretkę truskawkową. Możesz użyć świeżych lub mrożonych truskawek, po ich rozmrożeniu. Truskawki umyć i zmielić blenderem w puree. Dodaj cukier do przecieru truskawkowego i wlej pozostałą żelatynę. Ubij jeszcze raz blenderem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W dzielonej formie lub dużej, w porównaniu z herbatnikiem, głębokiej filiżance wyłożonej folią spożywczą lub torbą, włóż herbatnik, powinien znajdować się w środku formy, od ścian formy do krawędzi powinna być taka sama odległość ze wszystkich stron.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Polej go kremową mieszanką. Przechowywać w lodówce przez 2 godziny do zestalenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij formę z pustym ciastem z lodówki, napełnij ją galaretką truskawkową.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Niech galaretka zastygnie w lodówce.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na wierzchu ciasto można udekorować rozpuszczoną białą czekoladą lub pokrojonymi na połówki świeżymi truskawkami. Pozostaw ciasto jeszcze trochę w lodówce i podawaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Miłej herbaty!

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy