kruche ciasto z gruszką i rodzynkami

proste, łatwe do przygotowania. Cienkie ciasto i soczyste nadzienie! Ciasto gruszkowe-jego krucha baza jest tak nasycona soczystością gruszek i rodzynek, że po prostu rozpływa się w ustach! Możesz wziąć dowolne owoce: śliwki, morele, jabłka. W każdym razie będzie bardzo soczysty i pyszny!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 28 % 17 g
węglowodany 63 % 38 g
319 kcal
IG: 11 / 11 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto kruche z gruszką i rodzynkami? Najpierw przygotuj ciasto. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby stało się miękkie. Zamiast waniliny możesz wziąć cukier waniliowy (0,5 łyżki).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito, aby wzbogaciła się w tlen. Dzięki temu ciasto będzie bardziej kruche i podnoszące się.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij miękkie masło cukrem, aż będzie gładkie. Wystarczy użyć zwykłej wtyczki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj żółtka do mieszanki cukru i masła, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mąkę przesianą proszkiem do pieczenia do powstałej masy. Szybko wymieszaj. Podczas przygotowywania ciasta kruchego nie opóźniaj procesu, aby masło nie stopiło się zbytnio od ciepła dłoni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno być miękkie i jednorodne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel ciasto na 2 nierówne części. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj niezbędne składniki do nadzienia. Zrobi to każdy gęsty dżem owocowy. Użyłem domowego jabłka. Dodaj cynamon do smaku i według uznania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rodzynki dokładnie opłucz, osusz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gruszki umyć, osuszyć,oczyścić z nasion. Pokrój gruszki w drobną kostkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz przygotowane gruszki, czyste rodzynki, cynamon, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Jeśli owoce nie są wystarczająco słodkie, dodaj cukier do smaku. Pamiętaj jednak, że rodzynki nadadzą nadzieniu wyczuwalną słodycz. Wszystko dobrze wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij dużą porcję ciasta z lodówki. Szybko rozwałkuj ciasto na okrągłą warstwę, która jest większa niż średnica formy do ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj spód formy pergaminem. Po zwinięciu wałka do ciasta przenieś ciasto do formy. Delikatnie rozprowadź go na dnie, jednocześnie tworząc boki. Mam kształt o średnicy 18 cm.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj ciasto równomiernie dżemem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż nadzienie, spłaszcz.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozwałkuj mniejszą schłodzoną część ciasta na warstwę nieco mniejszą niż średnica formy. Zostawiłam trochę ciasta do dekoracji ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj nadzienie drugą warstwą ciasta kruchego, ostrożnie połącz krawędzie. Zrobiłem kręcone cięcia i udekorowałem ciasto na wierzchu. Jeśli nie planujesz dekorować ciasta, po prostu zrób dziury lub przebicia w górnym cieście, aby wilgoć nadzienia wyparowała podczas pieczenia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Piecz ciasto owocowe w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 190 stopni przez około 30 minut, aż będzie rumiane. Skoncentruj się na cechach działania piekarnika i zgodnie z tym dostosuj czas i temperaturę pieczenia. Gotowe ciasto lekko ostudzić i wyjąć z formy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Całkowicie schłodzone ciasto pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy