skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto kruche z gruszką i rodzynkami? Najpierw przygotuj ciasto. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby stało się miękkie. Zamiast waniliny możesz wziąć cukier waniliowy (0,5 łyżki).
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito, aby wzbogaciła się w tlen. Dzięki temu ciasto będzie bardziej kruche i podnoszące się.
Krok 3:
Ubij miękkie masło cukrem, aż będzie gładkie. Wystarczy użyć zwykłej wtyczki.
Krok 4:
Dodaj żółtka do mieszanki cukru i masła, wymieszaj.
Krok 5:
Wlej mąkę przesianą proszkiem do pieczenia do powstałej masy. Szybko wymieszaj. Podczas przygotowywania ciasta kruchego nie opóźniaj procesu, aby masło nie stopiło się zbytnio od ciepła dłoni.
Krok 6:
Ciasto powinno być miękkie i jednorodne.
Krok 7:
Podziel ciasto na 2 nierówne części. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 8:
Przygotuj niezbędne składniki do nadzienia. Zrobi to każdy gęsty dżem owocowy. Użyłem domowego jabłka. Dodaj cynamon do smaku i według uznania.
Krok 9:
Rodzynki dokładnie opłucz, osusz.
Krok 10:
Gruszki umyć, osuszyć,oczyścić z nasion. Pokrój gruszki w drobną kostkę.
Krok 11:
Połącz przygotowane gruszki, czyste rodzynki, cynamon, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Jeśli owoce nie są wystarczająco słodkie, dodaj cukier do smaku. Pamiętaj jednak, że rodzynki nadadzą nadzieniu wyczuwalną słodycz. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 12:
Wyjmij dużą porcję ciasta z lodówki. Szybko rozwałkuj ciasto na okrągłą warstwę, która jest większa niż średnica formy do ciasta.
Krok 13:
Przykryj spód formy pergaminem. Po zwinięciu wałka do ciasta przenieś ciasto do formy. Delikatnie rozprowadź go na dnie, jednocześnie tworząc boki. Mam kształt o średnicy 18 cm.
Krok 14:
Posmaruj ciasto równomiernie dżemem.
Krok 15:
Rozłóż nadzienie, spłaszcz.
Krok 16:
Rozwałkuj mniejszą schłodzoną część ciasta na warstwę nieco mniejszą niż średnica formy. Zostawiłam trochę ciasta do dekoracji ciasta.
Krok 17:
Przykryj nadzienie drugą warstwą ciasta kruchego, ostrożnie połącz krawędzie. Zrobiłem kręcone cięcia i udekorowałem ciasto na wierzchu. Jeśli nie planujesz dekorować ciasta, po prostu zrób dziury lub przebicia w górnym cieście, aby wilgoć nadzienia wyparowała podczas pieczenia.
Krok 18:
Piecz ciasto owocowe w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 190 stopni przez około 30 minut, aż będzie rumiane. Skoncentruj się na cechach działania piekarnika i zgodnie z tym dostosuj czas i temperaturę pieczenia. Gotowe ciasto lekko ostudzić i wyjąć z formy.
Krok 19:
Całkowicie schłodzone ciasto pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g