skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec pyszną mannę dyniową na kefirze w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
Kasza manna zalać kefirem o temperaturze pokojowej i pozostawić na 30 minut do spęcznienia.
Krok 3:
Obierz dynię i nasiona. Zetrzyj miąższ na średniej tarce.
Krok 4:
W misce połącz miękkie masło, jajka, skórkę z cytryny, cukier i cukier waniliowy. Ubij mikserem, aż będzie puszysty. Im lepiej pokonasz jajka, tym bardziej przewiewna będzie manna.
Krok 5:
Dodaj spuchniętą kaszę mannę z kefirem i startą dynią. Ubij wszystko ponownie.
Krok 6:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia w częściach i ubij, aż będzie gładka. Nie spiesz się, aby wlać całą mąkę na raz, ponieważ może być potrzebna mniej więcej. Skoncentruj się na konsystencji.
Krok 7:
Powinno zrobić gęste, ale nie strome ciasto.
Krok 8:
Włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Okazuje się, że jest dużo ciasta, więc wybierz dla niego odpowiednią formę. Rozmiar mojej formy to 31 na 11 cm. Włóż mannę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45-55 minut, aż suchy szpikulec.
Krok 9:
Podczas pieczenia Manny przygotuj mieszankę do impregnacji. W zależności od tego, ile soku udało się wydobyć z cytryny, dostosuj ilość wody, aby całkowita objętość płynu wynosiła 100 ml.
Krok 10:
Wlej sok z cytryny i wodę do rondla. Dodaj cukier. Umieść mieszaninę na małym ogniu, zagotuj i gotuj przez 5 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
Krok 11:
Wyjmij gotową mannę z piekarnika i namocz na wierzchu syropem cytrynowym. Odstaw na około 15 minut. Następnie przełóż na półmisek i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g