Manna dyniowa na kefirze

przewiewny, miękki, o jasnym smaku i jesiennym nastroju! Manna dyniowa na kefirze będzie prawdziwym darem niebios dla miłośników pieczenia z dynią. Kruche ciasto na kaszy manny dobrze komponuje się z tym warzywem. Skórka z cytryny i impregnacja uzupełniają smak ciasta, dodając mu przyjemnej kwaskowatości!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 76 % 38 g
230 kcal
IG: 3 / 26 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec pyszną mannę dyniową na kefirze w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kasza manna zalać kefirem o temperaturze pokojowej i pozostawić na 30 minut do spęcznienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz dynię i nasiona. Zetrzyj miąższ na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz miękkie masło, jajka, skórkę z cytryny, cukier i cukier waniliowy. Ubij mikserem, aż będzie puszysty. Im lepiej pokonasz jajka, tym bardziej przewiewna będzie manna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj spuchniętą kaszę mannę z kefirem i startą dynią. Ubij wszystko ponownie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia w częściach i ubij, aż będzie gładka. Nie spiesz się, aby wlać całą mąkę na raz, ponieważ może być potrzebna mniej więcej. Skoncentruj się na konsystencji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powinno zrobić gęste, ale nie strome ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Okazuje się, że jest dużo ciasta, więc wybierz dla niego odpowiednią formę. Rozmiar mojej formy to 31 na 11 cm. Włóż mannę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45-55 minut, aż suchy szpikulec.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas pieczenia Manny przygotuj mieszankę do impregnacji. W zależności od tego, ile soku udało się wydobyć z cytryny, dostosuj ilość wody, aby całkowita objętość płynu wynosiła 100 ml.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej sok z cytryny i wodę do rondla. Dodaj cukier. Umieść mieszaninę na małym ogniu, zagotuj i gotuj przez 5 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotową mannę z piekarnika i namocz na wierzchu syropem cytrynowym. Odstaw na około 15 minut. Następnie przełóż na półmisek i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy