ciasto Wiśniowa zjeżdżalnia

Przygotuj pyszne oryginalne ciasto z soczystymi wiśniami! Ciasto & quot; Cherry slide & quot; jest bardzo proste w przygotowaniu i przez większość czasu wystarczy poczekać, aż wystarczająco ostygnie. Okazuje się, że przysmak jest bardzo słodki i smaczny, delikatny, kremowy, soczysty i dosłownie rozpływa się w ustach. Wszystko w nim jest idealne-od smaku wiśni po śmietanę.
MiladyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 24 % 15 g
węglowodany 70 % 44 g
267 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h 25 min

1. Najpierw przygotuj ciasto, dla którego przesiej mąkę do dużego pojemnika. Do mąki dodajemy cukier granulowany, zmiękczone masło (należy je wcześniej wyjąć z lodówki,aby leżało w temperaturze pokojowej), a także śmietanę. Najlepiej wziąć ten ostatni, aby nie był kwaśny. Tłuszcz nie ma znaczenia. Wszystko wymieszaj, wyrabiając ciasto. Ugniataj go, aż będzie gładki i całkowicie połączony z produktami. Kiedy tak się stanie, umieść ciasto na dnie głębokiego pojemnika, dokręć na wierzchu folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

2. Po upływie określonego czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozłóż na powierzchni roboczej lekko posypanej mąką. Następnie ciasto dzielimy na 15 równych części, z każdej tworzymy Kolobok. Teraz wszystkie 15 Kolobok należy zwinąć w cienką warstwę o prostokątnym kształcie. Warstwy będą miały rozmiar około 6 na 20 cm.

3. Wiśnia... Jeśli używasz mrożonych wiśni, należy je najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej, włożyć do durszlaka i umieścić nad jakimś pojemnikiem, w którym spłynie sok. Rozmrożone wiśnie należy lekko wycisnąć, aby ciasto nie było zbyt wilgotne. To samo dotyczy wiśni w puszkach. Świeże jagody należy po prostu umyć, osuszyć ręcznikiem i usunąć pestki z jagód.

4. Na każdej warstwie układamy wiśnię w rzędzie wzdłuż długiego boku prostokąta (wzdłuż krawędzi). Następnie zawiń warstwę w rolkę, aby wiśnia znalazła się w środku. Robimy to samo z każdą warstwą. Powstałe długie bułki układamy na blasze do pieczenia. wyłożony pergaminem. Lekko ubij jajko widelcem w szklance i posmaruj nasze rurki z wiśniami w środku pędzlem do gotowania. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na 15 minut (do momentu ugotowania ciasta).

5. W tym czasie robimy krem. Rozłóż śmietanę w misce miksera, wlej cukier puder. Ubij wszystko dobrze, aż będzie gładkie i puszyste.

6. Rurki są upieczone-pozwól im ostygnąć. kiedy tak się stanie, zaczynamy zbierać ciasto. Połóż dolną warstwę 5 rur obok siebie. Obficie nakładamy na nie krem. Następnie na krem ponownie nakładamy rurki, ale już 4. Na nich-warstwa kremu, a na górze-3 rurki i krem ponownie. Następnie dwie rurki, które również smarujemy kremem. Kończymy naszą zjeżdżalnię, podnosząc ostatnią rurkę na wierzch ciasta. Pozostałym kremem posmaruj powstałe ciasto na wierzchu i bokach. Ciasto wkładamy do lodówki na 5 godzin (możesz dłużej).

7. Czas podać ciasto do stołu? Trzy gorzkie czekoladki i posyp je dobrze schłodzonym ciastem.

słodkiej herbaty! Pyszne wypieki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy