skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw przygotuj ciasto, dla którego przesiej mąkę do dużego pojemnika. Do mąki dodajemy cukier granulowany, zmiękczone masło (należy je wcześniej wyjąć z lodówki,aby leżało w temperaturze pokojowej), a także śmietanę. Najlepiej wziąć ten ostatni, aby nie był kwaśny. Tłuszcz nie ma znaczenia. Wszystko wymieszaj, wyrabiając ciasto. Ugniataj go, aż będzie gładki i całkowicie połączony z produktami. Kiedy tak się stanie, umieść ciasto na dnie głębokiego pojemnika, dokręć na wierzchu folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
2. Po upływie określonego czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozłóż na powierzchni roboczej lekko posypanej mąką. Następnie ciasto dzielimy na 15 równych części, z każdej tworzymy Kolobok. Teraz wszystkie 15 Kolobok należy zwinąć w cienką warstwę o prostokątnym kształcie. Warstwy będą miały rozmiar około 6 na 20 cm.
3. Wiśnia... Jeśli używasz mrożonych wiśni, należy je najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej, włożyć do durszlaka i umieścić nad jakimś pojemnikiem, w którym spłynie sok. Rozmrożone wiśnie należy lekko wycisnąć, aby ciasto nie było zbyt wilgotne. To samo dotyczy wiśni w puszkach. Świeże jagody należy po prostu umyć, osuszyć ręcznikiem i usunąć pestki z jagód.
4. Na każdej warstwie układamy wiśnię w rzędzie wzdłuż długiego boku prostokąta (wzdłuż krawędzi). Następnie zawiń warstwę w rolkę, aby wiśnia znalazła się w środku. Robimy to samo z każdą warstwą. Powstałe długie bułki układamy na blasze do pieczenia. wyłożony pergaminem. Lekko ubij jajko widelcem w szklance i posmaruj nasze rurki z wiśniami w środku pędzlem do gotowania. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na 15 minut (do momentu ugotowania ciasta).
5. W tym czasie robimy krem. Rozłóż śmietanę w misce miksera, wlej cukier puder. Ubij wszystko dobrze, aż będzie gładkie i puszyste.
6. Rurki są upieczone-pozwól im ostygnąć. kiedy tak się stanie, zaczynamy zbierać ciasto. Połóż dolną warstwę 5 rur obok siebie. Obficie nakładamy na nie krem. Następnie na krem ponownie nakładamy rurki, ale już 4. Na nich-warstwa kremu, a na górze-3 rurki i krem ponownie. Następnie dwie rurki, które również smarujemy kremem. Kończymy naszą zjeżdżalnię, podnosząc ostatnią rurkę na wierzch ciasta. Pozostałym kremem posmaruj powstałe ciasto na wierzchu i bokach. Ciasto wkładamy do lodówki na 5 godzin (możesz dłużej).
7. Czas podać ciasto do stołu? Trzy gorzkie czekoladki i posyp je dobrze schłodzonym ciastem.
słodkiej herbaty! Pyszne wypieki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g