skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gęś z suszonymi śliwkami i jabłkami w całości? Natrzyj Gęś solą na zewnątrz i wewnątrz i odstaw na 2 godziny.
Krok 2:
W filmie zaleca się usunięcie szyi i skrzydeł. Nie robię tego - cenny sok ucieka przez dziury w tuszy. Podcinam szyję, pozostawiając skórę, a resztę skóry owijam-uszczelniam, aby sok nie wyciekł. Jeśli skrzydła się palą, owijam je folią lub po prostu przycinam przed podaniem. Wymieszaj musztardę z miodem.
Krok 3:
Umyj jabłka, pokrój każde na 8 plasterków i usuń środek. Jabłka pokrojone w pierścienie wyglądają oryginalnie. Suszone śliwki gotować na parze przez 5 minut w gorącej wodzie, a następnie lekko wysuszyć.
Krok 4:
Włóż jabłka ze śliwkami do gęsi i przypnij szpikulcem. Gęś wygląda pięknie, jeśli schowasz ją po francusku-zszyj nacięcie, zawiąż nogi (rozrz i nogi są połączone jedną nicią) i przywiąż skrzydła do ciała. Dla kogo ważna jest estetyka prezentacji-przeczytaj ten moment, na przykład u J.Child.
Krok 5:
Posmaruj Gęś mieszanką musztardy i miodu.
Krok 6:
Umieść tuszę w rękawie do pieczenia. Lepiej jest ustawić Gęś tak, aby leżała na plecach.
Krok 7:
Zawiąż rękaw. Możesz przebić go teraz w kilku miejscach (od góry) lub poczekać, aż paczka puchnie w piekarniku i przebić później.
Krok 8:
Gotuj gęś w 200 stopniach przez 2 godziny. Przed podaniem wyjmij owoce z brzucha i pokrój mięso na porcje.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
podczas pieczenia gęsi można łatwo uzyskać piękną chrupiącą skórkę, jeśli przed wysłaniem jej do piekarnika zanurzysz tuszę we wrzącej wodzie na kilka minut, trzymając Gęś za tylne nogi.
jeśli chcesz, aby gotowe danie z gęsi było mniej tłuste, odetnij nadmiar tłuszczu na szyi i brzuchu i przebij skórę w kilku miejscach wykałaczkami: w ten sposób nadmiar tłuszczu szybko spłynie podczas smażenia lub pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g