Węgierski tort Dobosz
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
wymieszaj żółtka z cukrem i proszkiem waniliowym, dodaj mąkę, dodaj zmielone białe masło i białka ubite w mocną pianę.
nasmaruj formę olejem, spód posyp mąką. Wlać ciasto w równych częściach i upiec 6-8 cienkich ciast. Tempo. 200 gr.
najlepsze ciasto odłożyć na bok, będzie najlepsze.
schłodzić ciasta.
krem: ubij miękkie masło z cukrem pudrem, dodaj jajka, kakao, startą czekoladę. Powinna uzyskać jednorodną masę.
posmaruj wszystkie ciasta, układając je jeden na drugim. Połóż 8. ciasto na wierzchu, posmaruj je również.
posmaruj boki ciasta kremem. Przed podaniem trzymaj w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g