skład / składniki
metoda gotowania
na początek ugotujemy średniej wielkości buraki i zrobimy to w piekarniku. Włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie dokładnie umyj buraki pod bieżącą wodą, nie obierz ich, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. Na arkuszu folii (wystarczającej wielkości, aby owinąć oba buraki) kładziemy przygotowane warzywa korzeniowe, posypujemy je solą, czarnym pieprzem, polewamy oliwą z oliwek, a następnie szczelnie owijamy folią. Włóż paczkę do rozgrzanego piekarnika na ruszcie i piecz buraki przez 40 minut. Kiedy minie ten czas, sprawdzamy warzywa korzeniowe pod kątem gotowości nożem-powinien łatwo wejść do buraków. W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia.
podczas pieczenia buraków przygotowujemy sos carpaccio. Aby to zrobić, połącz sok pomarańczowy, oliwę z oliwek, ocet z białego wina, musztardę Dijon. Wszystko mieszamy. Wlej trochę soli-dosłownie szczyptę, dodaj czarny mielony pieprz do smaku i ponownie zamieszaj. Lepiej jest wziąć świeżą paprykę.
umyj rukolę i pozwól jej wyschnąć na czystym, suchym ręczniku. Parmezan pokroić w cienkie plasterki.
gotowe buraki wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z folii, pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy warzywa korzeniowe i kroimy je w cienkie koła, które pięknie układamy na dwóch płaskich talerzach. Rozłóż przygotowaną rukolę, plastry parmezanu na dwóch talerzach. Wlej aromatyczny dressing na wierzch. Posyp carpaccio ziarnami granatu i orzeszkami pinii. Po podlaniu gotowego naczynia octem balsamicznym, w razie potrzeby posyp solą i pieprzem.
wszystko, warzywna uczta w stylu włoskim na letni upalny dzień jest gotowa. Lekki, świeży, zdrowy i niesamowicie smaczny.
można już cieszyć się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Granat - 52 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g