Carpaccio z buraków

Piękne, proste, zdrowe i bardzo smaczne danie! Carpaccio z buraków jest łatwe do przygotowania, a danie okazuje się niezwykle smaczne, orzeźwiające, pełne witamin. Idealne do zrobienia carpaccio w upalny letni dzień. Parmezan, ziarna granatu, orzeszki piniowe, rukola, aromatyczny i jasny SOS... Wszystko to zamienia pozornie najprostsze danie w kulinarne arcydzieło.
MarikusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 52 % 14 g
węglowodany 33 % 9 g
162 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

na początek ugotujemy średniej wielkości buraki i zrobimy to w piekarniku. Włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie dokładnie umyj buraki pod bieżącą wodą, nie obierz ich, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. Na arkuszu folii (wystarczającej wielkości, aby owinąć oba buraki) kładziemy przygotowane warzywa korzeniowe, posypujemy je solą, czarnym pieprzem, polewamy oliwą z oliwek, a następnie szczelnie owijamy folią. Włóż paczkę do rozgrzanego piekarnika na ruszcie i piecz buraki przez 40 minut. Kiedy minie ten czas, sprawdzamy warzywa korzeniowe pod kątem gotowości nożem-powinien łatwo wejść do buraków. W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia.

podczas pieczenia buraków przygotowujemy sos carpaccio. Aby to zrobić, połącz sok pomarańczowy, oliwę z oliwek, ocet z białego wina, musztardę Dijon. Wszystko mieszamy. Wlej trochę soli-dosłownie szczyptę, dodaj czarny mielony pieprz do smaku i ponownie zamieszaj. Lepiej jest wziąć świeżą paprykę.

umyj rukolę i pozwól jej wyschnąć na czystym, suchym ręczniku. Parmezan pokroić w cienkie plasterki.

gotowe buraki wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z folii, pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy warzywa korzeniowe i kroimy je w cienkie koła, które pięknie układamy na dwóch płaskich talerzach. Rozłóż przygotowaną rukolę, plastry parmezanu na dwóch talerzach. Wlej aromatyczny dressing na wierzch. Posyp carpaccio ziarnami granatu i orzeszkami pinii. Po podlaniu gotowego naczynia octem balsamicznym, w razie potrzeby posyp solą i pieprzem.

wszystko, warzywna uczta w stylu włoskim na letni upalny dzień jest gotowa. Lekki, świeży, zdrowy i niesamowicie smaczny.

można już cieszyć się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Granat - 52   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy