skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Gotowanie biszkoptu. Wymieszaj cukier i kakao, aby nie było grudek i ubij z jajkami.
Krok 3:
Dodaj sodę do ciepłego kefiru i wymieszaj z ciastem. Następnie wymieszaj stopione masło.
Krok 4:
Następnie dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i wylać ciasto. Piec przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 6:
W międzyczasie przygotuj krem. Ubij śmietanę, stopniowo dodając cukier zmieszany z kakao. Gotowy krem wkładamy do lodówki.
Krok 7:
Posiekaj orzechy włoskie.
Krok 8:
Pokrój gotowy schłodzony biszkopt na 2 ciasta (lub możesz upiec osobno 2 ciasta, po podzieleniu ciasta na 2 części).
Krok 9:
Wyjmujemy zagęszczony krem z lodówki, smarujemy ciasto. Posyp orzechami na wierzchu.
Krok 10:
Przykryj drugim ciastem, posmaruj kremem na wierzchu. Boki ciasta można całkowicie posmarować kremem lub pozostawić spływającymi kroplami.
Krok 11:
Do dekoracji używamy czekolady. Zeskrob chipsy czekoladowe nożem.
Krok 12:
I posyp wierzch ciasta(aby naśladować loki murzyna).
Krok 13:
Kroimy ciasto i wzywamy wszystkich do picia herbaty. Odcinamy sobie zasłużony duży kawałek ciasta. Smacznego!
- opcjonalnie krem można pozostawić na biało i nie dodawać kakao.
- możesz użyć nasion lub innych orzechów, aby zastąpić orzechy włoskie.
- jeśli masz naczynie do pieczenia o mniejszej średnicy, podziel gotowe ciasto na 3 części i upiecz każde ciasto osobno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g