skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do ciasta.
Krok 2:
Do miski o dużej objętości wyślij miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy. Ubij masło mikserem elektrycznym przez kilka minut, aby było puszyste.
Krok 3:
Nie przestając ubijać, dodaj po jednym na raz wszystkie żółtka.
Krok 4:
Następnie dodaj śmietanę (możesz użyć majonezu) i dobrze ubij mikserem.
Krok 5:
Dodaj proszek do pieczenia do mąki. Przesiej mąkę natychmiast do miski z mieszanką masła.
Krok 6:
Mikserem z nasadkami do ciasta lub rękami szybko zagnieść ciasto. Jeśli ugniatasz mikserem, to jak tylko ciasto zamieni się w okruchy, przestań bić.
Krok 7:
Zbierz okruchy w kulkę, starając się jak najmniej ugniatać ciasto.
Krok 8:
Przenieś powstałą kulkę ciasta do torby lub zawiń w folię. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut lub lepiej na 1 godzinę.
Krok 9:
Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i przenieś na arkusz pergaminu.
Krok 10:
Przykryj ciasto kolejnym arkuszem papieru na wierzchu i zwiń je w warstwę o wymiarach 26x35 cm i grubości około 4 mm. opcjonalnie, jeśli chcesz zrobić okrągłe ciasto, możesz rozwałkować kilka ciast o wymaganej średnicy (to ciasto powinno wystarczyć na 3 okrągłe ciasta o średnicy 20-22 cm, jeśli potrzebujesz większego ciasta, zwiększ liczbę składników). Wyrównaj krawędzie warstwy (możesz upiec kawałki osobno i zrobić z nich okruchy).
Krok 11:
Wyślij Rozwałkowaną warstwę ciasta do lodówki, a tymczasem przygotuj bezę.
Krok 12:
Białka przelej do suchego pojemnika i ubij na lekką pianę.
Krok 13:
Nie przestając ubijać, Dodaj cały cukier w małych porcjach i kontynuuj ubijanie, aż cukier całkowicie się rozpuści, a same białka zamienią się w puszystą i gęstą pianę. Nawiasem mówiąc, aby zrobić bezę, spróbuj wziąć drobny cukier lub użyj cukru pudru.
Krok 14:
Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż na blachę do pieczenia. Ułóż równą warstwę bezy na wierzchu.
Krok 15:
Wyślij blachę do piekarnika i piecz ciasto w temperaturze 170 ° C przez 10 minut, po obniżeniu temperatury do 100-110 ° C i piecz przez kolejne 25-30 minut lub do całkowitego wyschnięcia bezy (czas i temperatura są w przybliżeniu wskazane, skup się na gotowości bezy i cechach swojej techniki). Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, przenieś na deskę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 16:
Przygotuj krem.
Krok 17:
Ubij miękkie masło, aż będzie puszyste.
Krok 18:
Dodaj gotowane mleko skondensowane i ponownie ubij, krem jest gotowy.
Krok 19:
Przygotuj również prażone orzeszki ziemne, należy je zmielić. Aby to zrobić, wlej go do ciasnej torby.
Krok 20:
I chodź po nich wałkiem do ciasta.
Krok 21:
Złóż ciasto. Przytnij schłodzone duże ciasto na krawędziach i podziel na trzy równe części. Posiekaj kawałki, można je posypać ciastem po bokach.
Krok 22:
Połóż jedno ciasto na talerzu i przykryj warstwą śmietany.
Krok 23:
Posyp śmietanę warstwą posiekanych orzechów.
Krok 24:
Ułóż drugie ciasto, a także posmaruj je kremem i posyp orzechami.
Krok 25:
Przykryj krem trzecim ciastem.
Krok 26:
Boki ciasta posmaruj cienką warstwą kremu.
Krok 27:
I posyp posiekanymi skrawkami lub posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Krok 28:
Przygotuj lukier.
Krok 29:
Drobno posiekaj czarną czekoladę, dodaj do niej cukier puder.
Krok 30:
Podgrzej ciężką śmietanę w kuchence mikrofalowej prawie do wrzenia i polej nią czekoladę. Mieszając, doprowadź mieszaninę do gładkości. Jeśli masa czekoladowa już ostygła, ale cała czekolada jeszcze się nie stopiła, podgrzej lukier w kuchence mikrofalowej przez 5-10 sekund i ponownie dokładnie wymieszaj.
Krok 31:
Dodaj kawałki miękkiego masła i ponownie mieszaj, aż będą całkowicie gładkie.
Krok 32:
Lukier jest gotowy.
Krok 33:
Przykryj ciasto gotowym lukrem (1 łyżka. l. lukier można umieścić w torbie cukierniczej z okrągłą dyszą o średnicy 2-3 mm).
Krok 34:
Udekoruj wierzch ciasta całymi orzeszkami ziemnymi i garścią pianek (zgodnie z życzeniem).
Krok 35:
Wyciśnij odłożony lukier w formie kratki na orzechy i pianki.
Krok 36:
Ciasto Air Snickers jest gotowe, pozwól mu parzyć w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny przed podaniem i lepiej pozostawić na całą noc.
Krok 37:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Marshmallow - 328 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g