ciasto zwiewne Snickers z kruchego ciasta

przepyszne ciasto jest idealne na każde wakacje! Ciasto Air Snickers okazuje się bardzo smaczne, chrupiące, orzechowe i wcale nie mdłe. Przygotowanie ciasta jest dość proste, główną trudnością jest prawidłowe upieczenie ciasta, aby beza całkowicie wyschła, a warstwa piasku przyrumieniła się, ale nie przypaliła się lub nie pozostała surowa. Dlatego dostosuj się do swojego piekarnika, upiekłam na średnim poziomie w piekarniku w trybie & quot; konwekcja + ogrzewanie dolne & quot;. Możesz udekorować ciasto całkowicie według własnych upodobań.
✿AkT®iS@✿Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 33 % 25 g
węglowodany 57 % 43 g
426 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski o dużej objętości wyślij miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy. Ubij masło mikserem elektrycznym przez kilka minut, aby było puszyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nie przestając ubijać, dodaj po jednym na raz wszystkie żółtka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj śmietanę (możesz użyć majonezu) i dobrze ubij mikserem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj proszek do pieczenia do mąki. Przesiej mąkę natychmiast do miski z mieszanką masła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mikserem z nasadkami do ciasta lub rękami szybko zagnieść ciasto. Jeśli ugniatasz mikserem, to jak tylko ciasto zamieni się w okruchy, przestań bić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zbierz okruchy w kulkę, starając się jak najmniej ugniatać ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś powstałą kulkę ciasta do torby lub zawiń w folię. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut lub lepiej na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i przenieś na arkusz pergaminu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj ciasto kolejnym arkuszem papieru na wierzchu i zwiń je w warstwę o wymiarach 26x35 cm i grubości około 4 mm. opcjonalnie, jeśli chcesz zrobić okrągłe ciasto, możesz rozwałkować kilka ciast o wymaganej średnicy (to ciasto powinno wystarczyć na 3 okrągłe ciasta o średnicy 20-22 cm, jeśli potrzebujesz większego ciasta, zwiększ liczbę składników). Wyrównaj krawędzie warstwy (możesz upiec kawałki osobno i zrobić z nich okruchy).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij Rozwałkowaną warstwę ciasta do lodówki, a tymczasem przygotuj bezę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Białka przelej do suchego pojemnika i ubij na lekką pianę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nie przestając ubijać, Dodaj cały cukier w małych porcjach i kontynuuj ubijanie, aż cukier całkowicie się rozpuści, a same białka zamienią się w puszystą i gęstą pianę. Nawiasem mówiąc, aby zrobić bezę, spróbuj wziąć drobny cukier lub użyj cukru pudru.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż na blachę do pieczenia. Ułóż równą warstwę bezy na wierzchu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyślij blachę do piekarnika i piecz ciasto w temperaturze 170 ° C przez 10 minut, po obniżeniu temperatury do 100-110 ° C i piecz przez kolejne 25-30 minut lub do całkowitego wyschnięcia bezy (czas i temperatura są w przybliżeniu wskazane, skup się na gotowości bezy i cechach swojej techniki). Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, przenieś na deskę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przygotuj krem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ubij miękkie masło, aż będzie puszyste.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj gotowane mleko skondensowane i ponownie ubij, krem jest gotowy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przygotuj również prażone orzeszki ziemne, należy je zmielić. Aby to zrobić, wlej go do ciasnej torby.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    I chodź po nich wałkiem do ciasta.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Złóż ciasto. Przytnij schłodzone duże ciasto na krawędziach i podziel na trzy równe części. Posiekaj kawałki, można je posypać ciastem po bokach.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Połóż jedno ciasto na talerzu i przykryj warstwą śmietany.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Posyp śmietanę warstwą posiekanych orzechów.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Ułóż drugie ciasto, a także posmaruj je kremem i posyp orzechami.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Przykryj krem trzecim ciastem.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Boki ciasta posmaruj cienką warstwą kremu.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    I posyp posiekanymi skrawkami lub posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Przygotuj lukier.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Drobno posiekaj czarną czekoladę, dodaj do niej cukier puder.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Podgrzej ciężką śmietanę w kuchence mikrofalowej prawie do wrzenia i polej nią czekoladę. Mieszając, doprowadź mieszaninę do gładkości. Jeśli masa czekoladowa już ostygła, ale cała czekolada jeszcze się nie stopiła, podgrzej lukier w kuchence mikrofalowej przez 5-10 sekund i ponownie dokładnie wymieszaj.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Dodaj kawałki miękkiego masła i ponownie mieszaj, aż będą całkowicie gładkie.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Lukier jest gotowy.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Przykryj ciasto gotowym lukrem (1 łyżka. l. lukier można umieścić w torbie cukierniczej z okrągłą dyszą o średnicy 2-3 mm).

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Udekoruj wierzch ciasta całymi orzeszkami ziemnymi i garścią pianek (zgodnie z życzeniem).

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Wyciśnij odłożony lukier w formie kratki na orzechy i pianki.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Ciasto Air Snickers jest gotowe, pozwól mu parzyć w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny przed podaniem i lepiej pozostawić na całą noc.

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Marshmallow - 328   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy