skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw przesiać przez sito mąkę pszenną i żytnią. Wlej drożdże i cukier do miski z mieszanką i wszystko wymieszaj. Robię węgiel i wlewam tam olej i ciepłą wodę. Wszystko to ugniatam ręcznie bezpośrednio w misce. Następnie przerzucam na posypany mąką stół kuchenny i ugniatam przez około dziesięć minut. Ciasto nadaję kulistemu kształtowi i trzymam przykryte wilgotnym ręcznikiem przez dwie godziny w ciepłym miejscu w nasmarowanym naczyniu. Ciasto dociskam ręką i ugniatam przez kolejne dziesięć minut i ponownie pozwalam zbliżyć się do ciepłego miejsca przez czterdzieści minut. Rozgrzewam piekarnik do 180-200 C i pieczę chleb przez około dwadzieścia minut. W międzyczasie dokładnie mieszam zimną wodę z białkiem jaja. Chleb wyjmuję z piekarnika i smaruję mieszanką jajeczną, a następnie pieczę przez około pół godziny. Skórka powinna stać się twarda i pokryta apetycznym rumieńcem. Gdy chleb ostygnie, można go podać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g