rosyjski klasyczny chleb z mąki żytniej i pszennej

chleb z mąki żytniej i pszennej według starej rosyjskiej receptury! Kuchnia rosyjska słynie z wielu rodzajów chleba z mąki żytniej. Ten rosyjski chleb nauczyłem się robić dzięki mojemu przyjacielowi, który kolekcjonuje starożytny przepisy i technologie gotowania, które były używane w starożytności.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 86 % 42 g
205 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

najpierw przesiać przez sito mąkę pszenną i żytnią. Wlej drożdże i cukier do miski z mieszanką i wszystko wymieszaj. Robię węgiel i wlewam tam olej i ciepłą wodę. Wszystko to ugniatam ręcznie bezpośrednio w misce. Następnie przerzucam na posypany mąką stół kuchenny i ugniatam przez około dziesięć minut. Ciasto nadaję kulistemu kształtowi i trzymam przykryte wilgotnym ręcznikiem przez dwie godziny w ciepłym miejscu w nasmarowanym naczyniu. Ciasto dociskam ręką i ugniatam przez kolejne dziesięć minut i ponownie pozwalam zbliżyć się do ciepłego miejsca przez czterdzieści minut. Rozgrzewam piekarnik do 180-200 C i pieczę chleb przez około dwadzieścia minut. W międzyczasie dokładnie mieszam zimną wodę z białkiem jaja. Chleb wyjmuję z piekarnika i smaruję mieszanką jajeczną, a następnie pieczę przez około pół godziny. Skórka powinna stać się twarda i pokryta apetycznym rumieńcem. Gdy chleb ostygnie, można go podać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy