Czeski Trdelnik-Trdlo

upiecz oryginalne świąteczne ciasteczka pochodzące z Czech! Trdlo to tradycyjne czeskie wypieki przygotowywane podczas ferii zimowych. Smaczne, chrupiące, o orzechowym aromacie. Świetna uczta dla gości i rodziny. Aby przygotować trdlo, musisz wcześniej pomyśleć o podstawie, na której ciasto zostanie nawinięte. Mogą to być dowolne tekturowe tuby, na przykład z folii.
zaznobaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 23 % 16 g
węglowodany 64 % 44 g
352 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Roztop masło na małym ogniu, a następnie pozwól mu ostygnąć do ciepłego stanu.

2. Dodaj żółtka do oleju, wymieszaj.

3. Wlej tyle mleka, aby zawartość miski wynosiła dokładnie dwieście pięćdziesiąt mililitrów.

4. W osobnej misce łączymy wszystkie luźne składniki, mieszamy.

5. Dodaj mieszankę masła, żółtek i mleka do suchych składników i zagniataj ciasto. Jeśli okaże się zbyt stromy, dodaj trochę więcej mleka. Należy jednak pamiętać, że ciasto powinno być dość twarde. Ciasto zwijamy w kulkę, kładziemy na dnie miski, przykrywamy folią spożywczą i podgrzewamy na 1 godzinę.

6. W tym czasie robimy posypkę: posiekaj orzechy, wymieszaj je z cukrem i cynamonem.

7. Ciasto rozwałkować na bardzo cienką warstwę (nie więcej niż 3-4 mm) i pokroić w cienkie paski (1,5 cm).

8. Owijamy rurki foliowe folią, owijamy na nich paski ciasta.

9. Nasmaruj przyszłe ciasteczka białkiem i posyp posypką na powierzchnię roboczą i zwiń na nim trdlo.

10. Układamy rurki z ciasteczkami na naczyniu do pieczenia, aby rurki były zawieszone.

11. Ciasteczka pieczemy przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy