skład / składniki
metoda gotowania
1. Roztop masło na małym ogniu, a następnie pozwól mu ostygnąć do ciepłego stanu.
2. Dodaj żółtka do oleju, wymieszaj.
3. Wlej tyle mleka, aby zawartość miski wynosiła dokładnie dwieście pięćdziesiąt mililitrów.
4. W osobnej misce łączymy wszystkie luźne składniki, mieszamy.
5. Dodaj mieszankę masła, żółtek i mleka do suchych składników i zagniataj ciasto. Jeśli okaże się zbyt stromy, dodaj trochę więcej mleka. Należy jednak pamiętać, że ciasto powinno być dość twarde. Ciasto zwijamy w kulkę, kładziemy na dnie miski, przykrywamy folią spożywczą i podgrzewamy na 1 godzinę.
6. W tym czasie robimy posypkę: posiekaj orzechy, wymieszaj je z cukrem i cynamonem.
7. Ciasto rozwałkować na bardzo cienką warstwę (nie więcej niż 3-4 mm) i pokroić w cienkie paski (1,5 cm).
8. Owijamy rurki foliowe folią, owijamy na nich paski ciasta.
9. Nasmaruj przyszłe ciasteczka białkiem i posyp posypką na powierzchnię roboczą i zwiń na nim trdlo.
10. Układamy rurki z ciasteczkami na naczyniu do pieczenia, aby rurki były zawieszone.
11. Ciasteczka pieczemy przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g