skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto świąteczne? Przygotuj jedzenie. Najpierw do bułki biszkoptowej. Wyjmij jajka z lodówki z wyprzedzeniem, aby były ciepłe, wtedy ciasto biszkoptowe będzie rosło lepiej podczas pieczenia. Możesz również dodać wanilinę do ciasta.
Krok 2:
Jak zrobić biszkopt? Dobrze umyj jajka i wbij je do miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Zacznij ubijać jajka mikserem, dodając do nich cukier partiami. Po dodaniu całego cukru kontynuuj ubijanie jajek, aż będą lekkie i puszyste.
Krok 3:
Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia do masy jajecznej. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 4:
Delikatnie wymieszaj mąkę z jajkami za pomocą silikonowej szpatułki. Powinno uzyskać jednorodne ciasto o konsystencji płynnej śmietany. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 5:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. U mnie ma rozmiar 30*40 cm, wylej na niego ciasto, równomiernie rozprowadź szpatułką.
Krok 6:
Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.
Krok 7:
Odwróć gorący biszkopt na czysty ręcznik i zdejmij z niego papier.
Krok 8:
Zawiń biszkopt w rolkę razem z ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia w tej formie.
Krok 9:
Ostrożnie odkręć schłodzoną rolkę i uwolnij ją z ręcznika. Okazuje się bardzo delikatny i może się trochę popękać. W porządku, nie wpłynie to w żaden sposób na smak. Jeśli twój biszkopt okazał się suchy, możesz namoczyć go syropem cukrowym.
Krok 10:
Gdy bułka ostygnie, przygotuj krem. Przygotuj dla niego jedzenie. Wybierz olej najlepszej jakości, bez tłuszczów roślinnych, zgodny z GOST. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł. Możesz wziąć mleko skondensowane zarówno zwykłe, jak i gotowane.
Krok 11:
Jak zrobić krem? Włóż miękkie masło do miski i zacznij ubijać mikserem. Partiami dodaj mleko skondensowane do oleju, kontynuując ubijanie. Ubij śmietanę, aż będzie puszysta i gładka. Wlej do niego kakao, wymieszaj.
Krok 12:
Posmaruj biszkopt kremem, zachowaj około jednej trzeciej kremu do dekoracji blatu. Połóż kawałki obranego banana na jednej krawędzi.
Krok 13:
Zakręć rolką. Odetnij nierówne suche końce. Włóż go na kilka godzin do lodówki w celu namoczenia.
Krok 14:
Następnie wyjmij bułkę z lodówki. Weź resztę kremu, możesz dodać do niego trochę więcej kakao dla koloru. Posmaruj wierzch bułki kremem. Pozostaw niewielką ilość kremu ponownie. Odetnij końcówki z rolki po obu stronach i przymocuj je po bokach, imitując gałęzie. Posmaruj kremem połączenie & quot; gałęzi" i wszystkie kawałki & quot; kłody & quot;.
Krok 15:
Za pomocą widelca wykonaj wzór na kłodzie, imitując korę drzewa. Włóż rolkę z powrotem do lodówki na pół godziny.
Krok 16:
Podczas serwowania posyp bułkę cukrem pudrem, naśladując śnieg. Możesz ozdobić go jagodami i ziołami. Smacznego!
wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g