ciasto świąteczne

piękny, oryginalny, pyszny, na świąteczny stół! Ciasto świąteczne kłoda to tradycyjne danie wielu krajów europejskich, niezmienny atrybut świątecznej uczty. Jest to bułka biszkoptowa z kremem i nadzieniem owocowym i ozdobiona w formie kłody.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 28 % 16 g
węglowodany 61 % 35 g
303 kcal
IG: 3 / 14 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto świąteczne? Przygotuj jedzenie. Najpierw do bułki biszkoptowej. Wyjmij jajka z lodówki z wyprzedzeniem, aby były ciepłe, wtedy ciasto biszkoptowe będzie rosło lepiej podczas pieczenia. Możesz również dodać wanilinę do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić biszkopt? Dobrze umyj jajka i wbij je do miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Zacznij ubijać jajka mikserem, dodając do nich cukier partiami. Po dodaniu całego cukru kontynuuj ubijanie jajek, aż będą lekkie i puszyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia do masy jajecznej. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie wymieszaj mąkę z jajkami za pomocą silikonowej szpatułki. Powinno uzyskać jednorodne ciasto o konsystencji płynnej śmietany. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. U mnie ma rozmiar 30*40 cm, wylej na niego ciasto, równomiernie rozprowadź szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odwróć gorący biszkopt na czysty ręcznik i zdejmij z niego papier.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawiń biszkopt w rolkę razem z ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia w tej formie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrożnie odkręć schłodzoną rolkę i uwolnij ją z ręcznika. Okazuje się bardzo delikatny i może się trochę popękać. W porządku, nie wpłynie to w żaden sposób na smak. Jeśli twój biszkopt okazał się suchy, możesz namoczyć go syropem cukrowym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy bułka ostygnie, przygotuj krem. Przygotuj dla niego jedzenie. Wybierz olej najlepszej jakości, bez tłuszczów roślinnych, zgodny z GOST. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł. Możesz wziąć mleko skondensowane zarówno zwykłe, jak i gotowane.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jak zrobić krem? Włóż miękkie masło do miski i zacznij ubijać mikserem. Partiami dodaj mleko skondensowane do oleju, kontynuując ubijanie. Ubij śmietanę, aż będzie puszysta i gładka. Wlej do niego kakao, wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj biszkopt kremem, zachowaj około jednej trzeciej kremu do dekoracji blatu. Połóż kawałki obranego banana na jednej krawędzi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zakręć rolką. Odetnij nierówne suche końce. Włóż go na kilka godzin do lodówki w celu namoczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie wyjmij bułkę z lodówki. Weź resztę kremu, możesz dodać do niego trochę więcej kakao dla koloru. Posmaruj wierzch bułki kremem. Pozostaw niewielką ilość kremu ponownie. Odetnij końcówki z rolki po obu stronach i przymocuj je po bokach, imitując gałęzie. Posmaruj kremem połączenie & quot; gałęzi" i wszystkie kawałki & quot; kłody & quot;.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Za pomocą widelca wykonaj wzór na kłodzie, imitując korę drzewa. Włóż rolkę z powrotem do lodówki na pół godziny.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podczas serwowania posyp bułkę cukrem pudrem, naśladując śnieg. Możesz ozdobić go jagodami i ziołami. Smacznego!

wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy