skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania potrawy potrzebujemy królika o wadze około 1-1, 5 kg, cebuli 2-3 główki do smaku, czosnku, piwa (Lubię to bardziej z lekkim, ale skupiasz się na swoim guście), mąki, świeżej bazylii (jeśli nagle jej nie znajdziesz, Możesz użyć suszonego lub zastąpić oregano), w razie potrzeby możesz dodać mieszankę ulubionych przypraw, po prostu użyłem soli, pieprzu i papryki.
Krok 2:
Rozbij królika na porcje, dokładnie umyj i wysusz.
Krok 3:
Smażyć kawałki królika na oleju roślinnym (lub maślanym) na dużym ogniu na złoty kolor. Nie próbuj od razu umieszczać całego mięsa na patelni, smaż w kilku krokach, aby mięso nie zaczęło się dusić. Połóż smażone mięso na talerzu.
Krok 4:
Pokrój cebulę na półpierścienie.
Krok 5:
Czosnek - plasterki.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej, smaż cebulę przez kilka minut, dodaj czosnek i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 7:
Dodaj mąkę do smażonej cebuli i dokładnie wymieszaj.
Krok 8:
Następnie są dwie opcje: możesz dusić naczynie na ogniu lub w piekarniku , ja wybieram piekarnik. Dlatego wkładam królika do głębokiego naczynia do pieczenia.
Krok 9:
Rozłóż cebulę z czosnkiem na wierzchu, dokładnie sól, dodaj przyprawy, bazylię, wlej piwo i dodaj wodę do poziomu mięsa, aby było praktycznie pokryte. Przykrywam formę pokrywką (lub folią) i wysyłam do piekarnika, tuszę z małym gotowaniem do miękkości mięsa (częściej wszystko to zajmuje 1,5-2 godziny).
Krok 10:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g