królik duszony w piwie

nie można się oprzeć takiemu zapachowi! Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 16 g
tłuszcze 47 % 16 g
węglowodany 6 % 2 g
173 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania potrawy potrzebujemy królika o wadze około 1-1, 5 kg, cebuli 2-3 główki do smaku, czosnku, piwa (Lubię to bardziej z lekkim, ale skupiasz się na swoim guście), mąki, świeżej bazylii (jeśli nagle jej nie znajdziesz, Możesz użyć suszonego lub zastąpić oregano), w razie potrzeby możesz dodać mieszankę ulubionych przypraw, po prostu użyłem soli, pieprzu i papryki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij królika na porcje, dokładnie umyj i wysusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć kawałki królika na oleju roślinnym (lub maślanym) na dużym ogniu na złoty kolor. Nie próbuj od razu umieszczać całego mięsa na patelni, smaż w kilku krokach, aby mięso nie zaczęło się dusić. Połóż smażone mięso na talerzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę na półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czosnek - plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej, smaż cebulę przez kilka minut, dodaj czosnek i smaż przez kolejne 2-3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę do smażonej cebuli i dokładnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie są dwie opcje: możesz dusić naczynie na ogniu lub w piekarniku , ja wybieram piekarnik. Dlatego wkładam królika do głębokiego naczynia do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż cebulę z czosnkiem na wierzchu, dokładnie sól, dodaj przyprawy, bazylię, wlej piwo i dodaj wodę do poziomu mięsa, aby było praktycznie pokryte. Przykrywam formę pokrywką (lub folią) i wysyłam do piekarnika, tuszę z małym gotowaniem do miękkości mięsa (częściej wszystko to zajmuje 1,5-2 godziny).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy